– Det er dødskult!

Odd Martin Hansen ser opp på kaninstatuen og så ned på mobilen. Han er inne på Pokémon Go-appen og viser frem bildet av kaninens pokestopp: Hansen oppå den gigantiske kaninen!

Ingress startet det hele

Det kartbaserte mobilspillet Pokémon Go har flere millioner «pokéstopp» rundt om i verden hvor spillere kan plukke opp nyttige hjelpemidler og fange ville Pokémon. På hvert stopp er det også et tilhørende bilde. Bare i Bergen sentrum er det hundrevis av pokéstopp, men 33 av de 44 BA spurte ante ikke hvem som hadde laget dem.

– Det mange ikke vet er at det hele bygger på spillet Ingress som er laget av Niantic, de samme som nå har laget Pokémon Go, forklarer Hansen.

– Hadde det ikke vært for Ingress så hadde nok pokéstoppene vært helt tilfeldig plassert, legger kompis Marius Simonsen til.

De forklarer at Ingress-spillerne kunne sende inn forslag til nye «portaler» som har lignende funksjoner som pokéstopp. Det kunne ta lang tid å få disse godkjent, men Hansen har bidratt til seks godkjente portaler og flere nye bilder på allerede eksisterende portaler. Det er disse portalene som nå er omgjort til pokestopp.

– Men det er langt færre pokéstopp enn portaler. Niantic ville nok få Pokémon Go-spillerne til å gå mer, sier Simonsen.

Store forskjeller

Og nettopp gå har de gjort masse av. De to kompisene har spilt Ingress i flere år og har begge nådd topplevel, altså level 16, på rekordtid. Nå har de i tillegg bikket level 20 i Pokémon Go.

– I Pokémon Go kan man egentlig vimse rundt omkring. Ingress er mye mer målrettet ettersom man er to lag som kjemper mot hverandre for kontrollen over visse områder, sier Hansen.

Han forklarer at han ofte satte seg ned for å planlegge i en halvtime før han gikk ut for å spille.

– Alle jeg henger med nå har jeg blitt kjent med gjennom Ingress. Hvis jeg traff på noen som spilte hendte det at jeg plutselig hadde tilbragt åtte timer i Nordheimsund med dem for å sikre et område sammen, sier Simonsen.

Han er enig i at en positiv effekt av både Pokémon Go og Ingress er at de har fått folk opp av sofaen og ut å gå, men mener Pokémon-trenerne har litt å lære av «agentene» i Ingress når det kommer til sporløs ferdsel.

Laget portal på fyrtårn

Bergenseren bak Ingress-kontoen «bjorn2die» har kombinert spillingen med sin interesse for kajakkpadling.

– Nå er nok koblingen mellom Ingress og turer primært andre veien, man drar på tur til avsidesliggende steder, og så har det blitt portaler av det, sier «bjorn2die» som ønsker å være anonym.

Han har bidratt til at det finnes både portaler og pokestopp på flere av fyrtårnene langs kysten utenfor Bergen.

– Hele kysten er et fantastisk sted å utforske i kajakk, og fyrene er stort sett det eneste menneskeskapte av betydning der ute.

Nettopp «menneskeskapt» har vært et kriterie for portalene fra Niantic sin side.

– Så mens Ulriken ikkje hadde blitt godkjent, er for eksempel varden på toppen godkjent.

Jakter på Svalbard

Pokéstoppene og portalene kan også brukes som lokale guider.

– Jeg oppdager så mange ting jeg ellers aldri hadde lagt merke til, sier Roymond Olsen på telefon fra Svalbard.

Til vanlig studerer han biologi ved Universitetet i Bergen, men sommeren bruker han på å fange Pokémon på Svalbard. Han er på utveksling og er veldig glad for alle pokestoppene rundt omkring.

– I går hadde jeg en liten sightseeingtur her med Pokémon Go som guide. Det står ofte en liten tekst under bildene på de ulike pokestoppene, så jeg har lært mye artig om de ulike stedene her via spillet.

– Ingress la fundamentet

Selv har Olsen spilt Ingress siden 2014 og har bidratt til det som nå er to av Bergens pokestopp: «Trekantparken» i Kalfaret og en strømboks i Lille Starefossveien 37.

– Jeg hadde lyst til å bidra til spillet og det var ganske få portaler der jeg bodde, så jeg sendte inn fem bidrag og to av dem ble godkjent, sier han.

Han tror ikke Pokémon Go hadde vært det samme uten Ingress-spillerne.

– Jeg synes det er litt dumt at mange aldri har hørt om Ingress. Gjennom det spillet har en fantastisk gjeng brukt flere år på å legge fundamentet for det Pokémon Go er i dag. Jeg tror det på langt nær hadde vært like mange steder å besøke uten spillerne fra Ingress.