I oktober tok Daniel Grindeland fra Absence en solid tredjeplass i Europamesterskapet i breakdance i Madrid, under det såkalte «Red Bull BC One» (to breakere som danser mot hverandre i en dansekamp, der den ene går seirende ut og dermed videre i konkurransen).

– Videoen der Daniel Grindeland, tredjeplass til tross, ble mest ropt på av publikum, har gått fullstendig viral på nettet.

– Det er en ganske sterk plassering, sier Piero Issa.

Selv var det et enormt adrenalinkick å stille på scenen med tusenvis av elleville publikummere rundt.

– Jeg møtet breakingens svar på Martin Ødegaard i første runde. Nesten alle i salen skrek etter Kid Colombia. Da jeg slo ut ham i første runde, begynte alle å heie på meg, sier Daniel Grindeland til BA.

Høydepunktet i videoen kommer mot slutten av videoen i denne saken.

Daniel ble NM-mester i breakdance tidligere i høst, som kvalifiserte danseren til europamesterskapet i Madrid. Der slo han ut tre konkurrenter før han tapte mot franske Nasso i semifinalen.

– Det var helt utrolig. Da de skulle sette i gang finalen, sto folk og ropte Daniel, Daniel, Daniel, selv om jeg ikke var med i finalen engang, sier Grindeland med et smil.

– Har dette gitt deg blod på tann?

– Absolutt. Jeg satser hardt mot neste år, sier Daniel.

DNS suksessen

Siden 7. november har Absence-gjengen breaket seg gjennom to forestillinger om dagen. I begynnelsen av denne uken, var det nærmest ingen billetter igjen.

Det kaller kommunikasjonssjef på DNS, Finn Bjørn Tønder en ubetinget suksess.

– De har vært en fantastisk inspirasjon for alle oss som arbeider på DNS. Jeg kan trygt si på vegne av alle her på huset at alle blir glade når de er her, sier Tønder.

25 forestillinger

I november har et noe spesielt teaterstykke utspilt seg i Bergens kunstneriske storstue. Unntatt søndager, da skuespillerne har fri, så har breakdance-guttene fra Absence spilt «NORR – da gudene breaket». Stykket er basert på norrøn mytologi. Inspirert av Voluspá og Edda har de tatt publikum med inn i en fortelling om verdens skapelse – sett fra norrøn tro.

Saken fortsetter under videoen.

 

Det har byens kulturelskere tydeligvis likt.

Av 5.000 tilgjengelige billetter, har DNS solgt 4.500 av dem.

– Det er veldig flott med tanke på at dette er et stykke litt på siden av hva vi ellers gjør på DNS, sier Finn Bjørn Tønder.

Hektiske år

Nå satser Piero Issa, Andreas Roksvåg, Christopher Bottolfsen, Daniel Grindeland, Halvard Haldorsen og Ole Petter Knarvik for fullt mot utlandet

Saken fortsetter under bildet.

– Siden vi var med i Askeladden her på DNS i 2012 har det gått i ett. Det har vært helt utrolig herlig hektisk, sier Piero Issa til BA.

Vi møter dem utenfor teateret timen før de skal ha dagens første forestilling.

– Hadde teateret vært åpent på søndager, så hadde vi stått på scenen. Dette har vært et eventyr, sier Andreas Roksvåg.

De har nettopp posert for fotografen. Bildet blir ikke som andre bilder. Det er ikke alle som klarer å stå på hendene i iskalde Bergen på en steinmur.

Med flere hundre forestillinger på DNS, fjernsynssendt dansesuksess i «Mitt dansecrew» er gjengen klare for å satse mot utlandet.

Ser mot Skottland

– Vi har planer om å komme oss til den skotske teaterfestivalen Fringe i Edinburgh, sier Daniel Grindeland.

Hvordan de skal få det til, med flere tusen teatergrupper som forsøker å komme seg til festivalen hvert år, vet de ikke.

– Men vi skal klare det, sier Issa selvsikkert.

Nytt stoff

Til sommeren kommer Absence med en helt ny forestilling. Hva det er eller hvor stykket skal spilles vil de ennå ikke ut med.

– Det er dette vi satser på, sier Issa.

Ingen av dem har tjent et rødt øre på «NORR – da gudene breaket». Lønnen kommer i andre rekke.

– Vi satser tungt på dette, og vi håper selvfølgelig at vi får betalt en dag for strevet, sier Andreas Roksvåg.

De har gått inn med nærmere 800.000 kroner fra egen lomme i DNS-prosjektet, i tillegg til at teaterhuset har lagt inn mye ressurser på stykket.

– Vi vant 500.000 fra «Mitt dansecrew», som vi brukte. I tillegg har vi alle spyttet inn det vi har tjent ekstra, sier Roksvåg.

– Dette er vår lidenskap og vårt levebrød, sier Issa.

Norgesmestrene i breaking spiller sitt selvproduserte stykke frem til 28. november.