– Det er utfordrende å parodiere Erna

Dette bildet er fra festspillkabareten i mai i år. Sammen med musikeren Yngve Elde har Tonje og Sandra snudd opp ned på mye fra «Nokke for seg»-showet som ble vist da. Snart er det              juleshow med samme navn.

Dette bildet er fra festspillkabareten i mai i år. Sammen med musikeren Yngve Elde har Tonje og Sandra snudd opp ned på mye fra «Nokke for seg»-showet som ble vist da. Snart er det juleshow med samme navn. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Et shownummer på Lille Ole Bull førte til en venneforespørsel på Facebook for Tonje Holm Sandnes. Snart har hun premiere på juleshow sammen med makkeren Sandra Spjelkavik.

DEL

De begynte å dukke opp gjennom innslag på Bergen Student-TV. Blant annet i den smått utdaterte musikkvideoen «Smartphone, Baby» fra 2012 der Tonje Holm Sandnes har telefonen med seg overalt og livet sentreres rundt skjermen. Sandra Spjelkavik på sin side sang om barneidoler som twerker, sniffer kokain og besudler våre yngste i et annet innslag.

Fra Kosmo til Cabaret

Så slo de sine humorhoder sammen og startet som duo. Først på Kosmo som et ganske rendyrket talkshow-konsept kalt «Helt Privat», i vår sto de bak Festspill Cabaret med showet «Nokke for seg» på Lille Ole Bull. Trude Drevland, Herborg Kråkevik, Erling Gjelsvik og mulla Krekar var blant dem som ble kjørt gjennom duoens parodikvern. 9. desember er det premiere på «Nokke for seg – Et Juleshow».

– Konseptet har utviklet seg hele tiden. Vi har løsrevet oss litt fra talkshow-formen og nå har vi mer shownummer med humoristiske tekster. Denne gang er det også standup og mer publikumsinteraksjon, forteller Sandra. Vi møter de to, pluss regissør Tore Christian Sævold, halvannen uke før premieren.

Blant de nye parodiene som dukker opp er en skikkelse som ble testet ut på et show i oktober – Marie Amdam fra Razika. Holm Sandnes parodierer Razikas tekstunivers med bakgrunn i låten «Om igjen» fra årets Razika-plate «Ut til de andre». «Det er vel ikke før man er blitt parodiert, at man har slått gjennom ordentlig?! Eller?», skrev bandet selv på sin Facebook-side.

– Jeg kan avsløre at den blir inkludert i dette showet. Jeg studerte alle Razika-tekstene før vi laget det nummeret. Og det er jo en ære å bli parodiert. Jeg tror Razika også syns det, jeg fikk en venneforespørsel på Facebook av Marie Amdam etter at videoen ble publisert. Det var stas, forteller Tonje.

– Hvem andre dukker opp i showet?

– Erna Solberg, men ganske så annerledes enn det man har sett henne før. Hun er utfordrende å gjøre. Man må jobbe med å være nedpå. Hun har ikke faktene til en Trude Drevland, for eksempel, å spille på.

– Samtidig er det morsomt at Sandra gjør det – som er veldig «oppe», liksom. Vi er opptatt av kontraster i karakterene vi gjør, skyter Tonje inn.

20 prosent

– Siden «Nokke for seg»-navnet er videreført fra Festspill Cabareten – hvor mye av innholdet tas med videre?

– Vi har laget mye nytt siden det showet. Jeg tror kanskje bare det er 20 prosent som er videre, resten er nyskrevet, sier Sandra.

– Men det er slik vi liker å jobbe også. Selv om det er utfordrende liker vi å skrive nye ting, supplerer kollegaen.

– Før et show som dette – hva jobbes det mest med når det er halvannen uke til premiere?

– Da jobber vi blant annet med karakteroppbygging og flikker på tekst, sier Sandra.

– Den siste uken ser vi om den buen vi har laget er funksjonell. Det er viktig at ting ikke dropper, dramaturgisk sett, gjennom showet. Sånne ting finner man først ut av når vi nærmer oss prøveforestillinger, sier regissør Tore Christian Sævold, en erfaren mann med bakgrunn fra DNS, TV og musikkliv. Han peker også på det underliggende alvoret i Tonje og Sandras materiale.

– Det jeg har opplevd etter at jeg kom inn i dette er at disse to kommer med satire med alvor og stikk. Det er humor med et samfunnsengasjement.

Duoen nikker seg enig.

– Det er viktig å vite hvor vi vil med dette. Man må kunne melde noe annet enn å bare gjøre sånn som dette, sier han og gestikulerer at han drar av seg buksene.

Artikkeltags