Festivalsjefen gir full gass

Ole Reinert Berg-Olsen har bosatt seg nær sjøen og liker å dra ut med båten i skjærgården ved Halhjem. Med 250 hestekrefter kan det også gå fort unna for artisten og festivalsjefen.

Ole Reinert Berg-Olsen har bosatt seg nær sjøen og liker å dra ut med båten i skjærgården ved Halhjem. Med 250 hestekrefter kan det også gå fort unna for artisten og festivalsjefen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det går unna når Ole Reinert Berg-Olsen setter i gang.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

SOMMERINTERVJUETMannen med artistnavnet Orbo har mye på gang. Ole Reinert Berg-Olsen er festivalsjef for Osfest i Hordaland, som om et par uker arrangeres for andre gang.

Han jobber i studioet sitt i Os sentrum og er produsent for de nye platene til Gina Aspenes og De Musikalske Dvergene.

Så har han selvsagt sin egen karriere, med flere konserter denne sommeren.

– Etter at den siste kom til verden for halvannet år siden, har jeg ikke reist så mye. Jeg ville selvsagt være nært hjemmet, så da har det vært naturlig med jobbing i studioet mitt her på Os, sier han.

Den siste verdensborgeren er altså Ole Reinert, med bonusnavnet Ferdinand. Han er den 17. i rekken av Ole Reinert'er i familien Berg-Olsen.

– Ja, det er ganske spesielt med en rekke som strekker seg så langt bak i historien. Vi er fire Ole Reinert Berg-Olsen som er i live. Bare det er spesielt, ler han.

43 knop

Selv vokste han opp på Hop, like bak Troldhaugen. Men han har aner fra Os og var her mye i oppveksten – i tillegg til barndommens sommere på hytten i Austevoll.

– Sjøen har aldri vært langt unna, sier han mens han fortøyer båten i marinaen, ikke langt unna der han bor.

Om sommeren

Min varmeste opplevelse?

– Det var uten tvil i California for noen år siden. Vi skulle spille inn albumet «Prairie Sun», like nord for San Francisco. Det var i september, og det var en skikkelig «Indian Summer» med 45 varmegrader om dagen og helt nede i åtte grader om natten. Så du var kokvarm om dagen, og frøs om natten.

Hvor går drømmeferien?

– Til Fiji eller en av de andre øyene i Stillehavet. Safari i Afrika står også høyt på listen.

Mine første svømmetak?

– Familien har hytte på Stolmen i Austevoll. Der lå vi i kulpene med svømmevest hver eneste dag.

Hvor gikk din første guttetur, og hva fortalte du aldri dine foreldre derfra?

– Jeg var 16 år og på guttetur i Tyrkia. Dette var i 1998, under fotball-VM i Frankrike. Den første uken var det fest og moro. Så fikk jeg akutt blindtarmsbetennelse, måtte på sykehus og ble operert. En kveld lurte jeg meg ut med intravenøs-flasken og gikk på en bar for å se fotball-VM på TV. Det fortalte jeg aldri. Nå vet de det!

Hvem ville du gjerne invitert på noe godt i glasset og tatt en prat med?

– Det må bli David Attenborough. Han er en helt for meg. De naturprogrammene og seriene han har laget på BBC er det beste jeg kan se på TV. Hans syn på globale spørsmål og hva som skjer med kloden vår har jeg stor sans for. Jeg har faktisk brevvekslet litt med ham. En gang jeg var i London, sendte jeg en forespørsel og inviterte ham på lunsj. Men Attenborough var dessverre ute på en av sine mange reiser.

– Jeg kjøpte denne racerbåten i fjor. Vi bruker den veldig mye. Jeg har aldri brydd meg om været er litt dårlig. Det er bare å komme seg ut på sjøen, selv om det skulle regne litt, smiler han.

– Hvor fort går den?

– Med 250 hestekrefter som sparker fra, kan jeg få den opp i 43 knop.

– Så det har en rockeartist råd til?

– Jeg har spilt mye og jobbet hardt i mange år. Så kjøpet av denne båten angrer jeg ikke på.

Etter rundturen med båten i regnværet, der kapteinen om bord kjørte pent og pyntelig blant holmene ved Halhjem, tørker vi opp i studioet hans på Osøyro.

Festival

En ny versjon av «Os-sangen», der Ole Reinert Berg-Olsen spiller gitar, skal presenteres med video på storskjerm under årets Osfest.

Festivalen arrangeres om to uker i sentrum av Os, like bak kirken. Med Ole Reinert Berg-Olsen som sjef.

– Sammen med Tor Egil Hylland eier jeg festivalen. Vi hadde vår første i fjor, med rundt 3.000 besøkende. Det fungerte veldig fint.

– Også økonomisk?

– Vi gikk omtrent i null. Så det var oppløftende. Dette er ikke noe vil skal tjene penger på. Et eventuelt overskudd går tilbake til festivalen.

– Men mye arbeid er det vel?

– Ja, det er utrolig mye som skal ordnes. Heldigvis har vi en stor og dyktig stab av frivillige som hjelper til. Og vi har en utrolig flott scene.

Blant attraksjonene i år er Jace Everett, også kjent fra TV-serien «True Blood», som Orbo har spilt inn en låt sammen med.

– Han er en venn av meg, så det er supert at han kunne komme. Ellers har vi mange gode norske artister på plakaten.

– Men du skal ikke spille?

– Nei, det gjorde jeg i fjor. Jeg har ikke klippekort, selv om jeg styrer bookingen, ler han.

Så i år er det navn som deLillos, Morten Abel, Kurt Nilsen og Gabrielle som skal sørge for stemningen i hjertet av Os.

Band på Slåtthaug

Ideen til festivalen fikk de etter at både Osøren Blues & Jazz festival og Rock'n'Lol på Søfteland ble lagt ned.

– På Tysnes og mange andre mindre steder får de det til. Så vi tenkte at Os også må ha sin egen festival. Vi har valgt en stor bredde blant artistene. Målet er at flest mulig skal finne noe de liker.

Selv er Ole Reinert Berg-Olsen blitt inspirert av mange, ikke minst av folk som Warren Zevon, John Lennon, Bob Dylan og Bruce Springsteen.

Han var bare 18 da han startet Orbo & The Longshots, som holdt det gående helt til for et par år siden.

– Det var aldri noen «Plan B» for meg. Jeg visste helt fra jeg var liten at jeg skulle stå på en scene.

Han var helle ikke gamle karen før han startet sine første band.

– Jeg gikk på ungdomsskolen på Slåtthaug. Da ringte vi rundt til de andre skolene, til ungdomsklubber og alt som kunne være aktuelt og tilbød våre tjenester. Sondre Lerche spilte forresten trommer i bandet vårt den gang.

Etter videregående var det slutt på utdannelsen. Da var det kun musikk. Noen «skikkelig» jobb har han aldri hatt.

– Jeg har jobbet litt på bensinstasjon, og slike ting. Men jeg har aldri vært fast ansatt noe sted. Musikken har alltid vært det viktigste, slår han fast.

USA på kryss og tvers

For en eventyrlysten kar har lidenskapen til musikk ført ham land og strand rundt. Med et eget låtutvalg som svinger innom alt fra rock til blues og soul, ble han tidlig en favoritt på landets mange festivaler.

– Vi har spilt på det meste som arrangeres i Norge, ikke minst på alle bluesfestivalene – fra Notodden til Longyearbyen.

USA, the land of Rock'n'roll, har han selvsagt besøkt flere ganger. Sammen med The Longshots har han spilt fra kyst til kyst – fra legendariske Whisky A Go Go i Los Angeles til Tootsie i Nashville. Han har opptrådt på Beale Street i Memphis og på klubber i New York.

– Totalt har jeg sikkert bak meg over 200 spillejobber i USA. I tillegg har vi spilt inn plater der.

– Er det noe du husker spesielt godt fra besøkene der?

– Det er mange flotte opplevelser., som da vi spilte på Louie-fest i Seattle. Scenen var full av musikere da vi sammen fremførte «Louie Louie». Jeg var en av solistene. Vi var så mange at det var komplett umulig å slutte samtidig, smiler han.

Grainne Duffy

Noen spillejobber har han denne sommeren. Men også høsten blir preget av ulike plateprosjekter. Ikke minst duoplaten han lager sammen med irske Grainne Duffy.

Hun trives i likhet med Orbo i det musikalske landskapet der rock, soul, blues og country gjerne møtes.

– Det skal bli en kul duoplate, mener Ole Reinert Berg-Olsen.

– Det kommer en singel til høsten, og en plate over nyttår. Så venter det mange konserter. Vi kommer til å spille i både Norge og Irland. Det gleder jeg meg til.

– Så du lengter litt ut igjen?

– Jeg begynner å bli klar for det nå. Halvannet år hjemme har vært helt fint, med jobbing i studio, henting i barnehage og tid til familien.

– Så det blir spennende å dra ut igjen og spille for folk. Men først er det Osfest. Det blir også et av årets høydepunkter, mener han.

Artikkeltags