Gå til sidens hovedinnhold

Spill og moro i gråværet

Artikkelen er over 6 år gammel

– Det er ikke noe som heter dårlig spillfestivalvær, vi spiller mye inne, sier Bergen Spillfestival-sjef Jan Arild Breistein. Han lever av quiz.

– Det er best hvis det er lettskyet. Hvis det er strålende sol, er det dårlig spillvær, da drar folk til sjøs, påpeker Bergen Spillfestival-sjef Jan Arild Breistein.

Fredag starter den 19. spillfestivalen med brettspill, sjakkturnering, quiz og kortspill. Stormester Maksim Turov spiller simultansjakk på Torgallmenningen på onsdag.

– Han er blant de 100-200 beste i verden, sier Spillfestival-sjefen.

– Hvis det plasker ned, går vi bare inn på Nordnes Bydelshus.

NM for amatører

Det blir NM i poker for amatører, NM i pop- og rock-quiz, NM i fotball-quiz og NM i sport-quiz neste uke. Blant de mange mesterskapene er det også et i Rubiks Kube.

– Hvis været tillater det, skal vi ha Rubiks Kube-duell på Torgallmenningen fredag, lover Breistein. Der stiller festivalen som vanlig med lego, brettspill, hoppehester og andre leker.

Spillfestivalsjefen har tatt med seg Monopol Jr., Monopol Empire med varemerker og Trivial Pursuit i familieutgave til Café Opera.

– Til neste år har jeg tenkt å ha et stort Monopol-brett med bergenske forhold, slik at det går an å gå til Fløyen, for eksempel, sier han.

– Hvem er den typiske spillfestivaldeltakeren?

– Det er litt forskjellig innendørs og utendørs. På Torgallmenningen er det ofte tilfeldig forbipasserende familier som setter seg ned og spiller. Vi søker jo å gi et tilbud til de aller minste. Innendørs er det folk fra 20 til 50. Beklageligvis er det litt i overkant av menn, men på allmenn-quiz og kortspill har vi litt damer. Vi skulle ønske det var 50-50, forteller Breistein.

– På quiz er det blitt mer og mer jenter, og det er gøy. Det er jo det vi driver med, vi prøver å lage gøy for alle med spill og uhøytidelig moro.

Poker, fotball-quiz og cafésjakk er det som har trukket mest folk tidligere.

Brettspilltips

– Har du noen tips til brettspill i gråværet?

– Spørrespill som Trivial Pursuit, særlig familieutgaven. Monopol Junior – det har jeg spilt fra jeg var syv år. Jeg skulket skolen for å spille Monopol, humrer Jan Arild Breistein.

– Risk er også gøy, men det tar lang tid. Og Settlers. Ellers er Yatzy fint og enkelt å lære. Vi avslutter Spillfestivalen med NM i tvungen Yatzy på Torgallmenningen. Da er deltakerne fra 2 til 80.

Lever av quiz

Selv har Jan Arild Breistein gjort et levebrød ut av quiz og spill. Han har en daglig spørrespalte i BT, quiz på Café Opera, er jeger i TV 2s «Jaget», har bedrifts-quiz, arrangerer Bergen Spillfestival og skriver to spørrebøker.

– Litteraturquiz-boken kommer til jul, den sitter jeg og jobber med nå. Påskequiz-boken slippes i februar.

– Hvordan er det å være ekspert i «Jaget»?

– Det var nervepirrende nok da jeg var der nede. Det blir en ny runde til høsten, forteller Breistein.

– Har du hatt noen vonde tap?

– Jeg har kostet TV 2 en del millioner, men det går jo til en god sak, sier han smilende.

– Jeg har også tatt penger fra deltakerne. Det er også surt, å ta fra dem penger til en god sak.

Selv om Jan Arild Breistein kan mye om det meste, må han svare på mange spørsmål på kort tid.

– Da må du trekke av ganske fort, og bestemme deg for om du skal svare eller si pass. Jeg har svart Sardinia i stedet for Sicilia, og kom ikke på Helge Ingstad da det ble spurt om ham. Det er noen ting du vet, og så kommer det feil ut. Men jeg har sluttet å irritere meg over det, erklærer han.

– Hvordan er det å leve av hobbyen?

– Det er gøy, det. Men som med alle andre jobber er det deilig å ha tre ukers ferie i Hellas. Klart det er et privilegium. Du blir ikke rik av det, da, men det er ikke så nøye.