Raser mot sykkel-VM

Ivar Peersen er nestleder i GramArt. arkivfoto: Ørjan Nilsson

Ivar Peersen er nestleder i GramArt. arkivfoto: Ørjan Nilsson

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nestlederen i GramArt, artistenes egen interesseorganisasjon, reagerer kraftig på Sykkel-VMs tanker om et kulturprogram.

DEL

– Vi skulle gjerne hatt Kygo, vi, men dette handler om de økonomiske rammene våre og da har vi valgt å fremheve amatørkulturen, sa president i organisasjonskomiteen, Harald Tiedemann Hansen, til BA denne uken.

Lite til kulturen

De aller fleste mesterskap i denne størrelsesorden har også et rikholdig kulturprogram. Et eksempel er Ski-VM i Oslo i 2011 der blant andre Madcon og Vamp var i det offisielle kulturprogrammet.

GramArt er landets største interesseorganisasjon for artister og som nestleder sitter Ivar S. Peersen, også kjent fra Enslaved.

– Først og fremst; Sykkel-VM føyer seg inn i rekken av supre arrangementer i Bergen, de siste årene har vi hatt både Hansadagene og The Tall Ships' Races. Men GramArt reagerer på to ting: Bergen har et stort spenn i artister som markerer seg internasjonalt. Alt fra Kygos suksess, til Aurora og her hjemme har vi John Olav Nilsen nært forestående comeback som kommer til å vekke nasjonal oppmerksomhet. Og med dette bakteppet er det veldig rart at det virker som om hele prosessen rundt hva som skal være i kulturprogrammet til Sykkel-VM allerede er avsluttet.

Peersen sikter til Tiedemanns uttalelser om at det er amatørkulturen som skal løftes frem under mesterskapet.

– Når de vil fremheve amatørkulturen leser jeg det som at de velger noen som de kan presse til å opptre gratis. Det er et stadig tilbakevendende problem at artister skal stille opp gratis på ting. Hadde man spurt en regnskapsfører om å legge ned to ukers jobb uten å få betalt bare fordi det er Sykkel-VM?

Kulturkoordinator

– Sykkel-VM jobber med å hyre inn en kulturkoordinator. Hvem tenker du det burde vært?

– Jeg vil ikke kommentere noen navn. Slik jeg ser det er den jobben en uriaspost akkurat nå. Man skal fylle et program uten penger. Men styrken til kultur-Bergen er jo evnen til å samarbeide. Her må flere komme på banen, det er sikkert noen kulturkroner under et bekkalokk et sted som kan få et kulturprogram på beina.

– Hvem vil du se på scenen under Sykkel-VM?

– Denne byen er jo spesielt sterk på populærkultur, men man kan jo nevne alt fra Leif Ove Andsnes til Röyksopp. Og skulle arrangørene miste helt besinnelsen er det mer enn nok store metalband her også.

Frank Nes, daglig leder i Bergen Live, sa til BA denne uken at de har vært i samtaler med arrangørene bak Sykkel-VM om å få til noe under mesterskapet, men har landet på at de ikke kommer til å samarbeide om noe arrangement under VM.

September: Sykkel-VM i Bergen rulles i gang fra 16. september. Her fra generalprøven Tour des Fjords i fjor. arkivfoto: Eirik Hagesæter

September: Sykkel-VM i Bergen rulles i gang fra 16. september. Her fra generalprøven Tour des Fjords i fjor. arkivfoto: Eirik Hagesæter

Anbudsfasen

Helge Stormoen, markedssjef for Sykkel-VM, sier dette om kritikken fra GramArt:

– Kulturprogrammet er ikke klart og vi ønsker jo selvfølgelig å bruke spennvidden i byen vår, fra amatører til de profesjonelle. Ingen skal føle at de må stille opp gratis for oss og vi skal selvfølgelig ikke utnytte noe som helst ledd, sier han og legger til:

– Vi har ambisjoner om å lage et bredt kulturtilbud. I tillegg vet vi også at de eksisterende kulturtilbudene i Bergen, som museene, for eksempel, vil tilby sine tjenester under VM.

Stormoen forteller videre at de er i en anbudsfase når det gjelder kulturkoordinator. Ambisjonen er at vedkommende, eller selskapet, skal være på plass i starten av februar.

Teatersjef for Ole Bull-huset, Sølvi Rolland, har troen på kulturprogrammet under VM.

– Jeg tenker at her kan alt skje, det er ikke noe kulturprogram som er klart, men jeg snakket med Helge Stormoen senest i formiddag og han er tydelig på at de har penger til å lage et heftig og godt kulturprogram under VM, sier Rolland til BA.

Hun sier videre at Ole Bull-huset skal ha underholdning på huset hver kveld gjennom mesterskapet, uten å kunne si mer om hvem som skal stå på scenen.

Administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, håper Sykkel-VM viser frem talentene i kulturprogrammet.

– Det spørs jo hva Tiedemann Hansen mener med amatørkultur, men dette er jo en fantastisk mulighet til å vise frem nye talenter. Husk at Kygo også har vært ukjent en gang. Jeg håper at de vil kontakte de miljøene som kan skape den folkefesten alle håper dette blir.

– Hvem mener du bør få jobben som kulturkoordinator?

– Det skal være en fest der musikken sikkert vil få en fremtredende rolle, så jeg ville tatt kontakt og sjekket med de flinke folkene i Brak. Det er en god start.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken