Fire skoler, fire scener

Leder revyen på katten: Alle sketsjene til årets revy er klare på Bergen Katedralskole. Fra venstre: Siri Fagerli Rahman, Helene Lode, Sofia Aguilar Smilsberg og Erlend Sandaa. 	FOTO: Kristoffer Westergaard

Leder revyen på katten: Alle sketsjene til årets revy er klare på Bergen Katedralskole. Fra venstre: Siri Fagerli Rahman, Helene Lode, Sofia Aguilar Smilsberg og Erlend Sandaa. FOTO: Kristoffer Westergaard

Av

Nå starter revysesongen på Bergens videregående skoler. Flere hundre elever skal i aksjon.

DEL

Det er cirka 130 personer involvert i å lage sketsjene til revyen som har fått navnet «Revy N' Chill».

– Det blir en del vitsing om Netflix og filmer, siden tittelen på revyen baserer seg på uttrykket «Netflix N' Chill». Vi gjør litt narr av populærkultur generelt, sier Erlend Sandaa, en av Kattenrevyens tre ledere.

Kom sent i gang

Revyen består av en rekke ulike grupper som har ansvar for alt fra promotering til ledelse.

– Det er ti skuespillere på scenen. Siden vi har så mange forskjellige grupper, er det ikke alle som trenger å være der hele tiden. Men skuespillerne har begynt å øve hver torsdag, forteller Sofia Aguilar Snilsberg, en av de tre lederne.

Vanligvis begynner arbeidet med revyen i september, men på Katten kom de litt sent i gang.

– Det var vel i oktober, men nå kommer det seg. Øvingene begynner halvannen måned før premieren, hver lørdag og søndag. Nå er vel egentlig manus helt ferdig, så det som gjenstår er en god promo-video.

Dissing av politikere

Sketsjene skal ifølge Siri Fagerli Rahman, den tredje lederen for revyen, spille en del på dagsaktuelle temaer.

– Jeg kan si at det blir litt dissing av politikere, sier hun.

– Det er mange av sketsjene som spiller på ting som har skjedd i nyhetene, legger Aguilar Snilsberg til.

Det pleier ikke å være billig å lage revy, men takket være god dugnadsånd får gjengen på Katedralskolen rodd det i land. Ja, og så hjelper det at noen høyere oppe i systemet har vært i det sjenerøse hjørnet.

– Det kostet en del sist gang, men i år fikk vi dekket scene og lys fordi rektor kjøpte det inn, smiler Aguilar Snilsberg.

Katten-revyen

Navn: «Revy N' Chill»

Premiere: 25. mars på Bergen Katedralskole

Baste Aae Solberg og Nora Bemanian er ledere for «Revyen?» på Langhaugen.

– Vi har latt oss inspirere av skiltet «Bergen?» på Flesland, forteller Aae Solberg.

Forestillingene på Langhaugen videregående skole er kjent for sitt musikalske preg, mye takket være musikklinjen ved skolen.

– Av innhold så kan vi røpe at det blir mye samfunnsrelatert og dagsaktuelt stoff. Vi skriver sketsjer helt frem til nå, senest denne uken har det vært ideer, fordi man skriver ut fra hva som har skjedd i nyhetsbildet, sier Bemanian.

Skuespillerne skriver

I motsetning til de andre revyene, har skuespillerne selv ansvar for å skrive sketsjene ved Langhaugen.

– Vi har ingen skrivegruppe. Jo da, det blir en del jobb for dem, men samtidig så får de fremført noe de har laget selv, forteller Aae Solberg.

Skuespillerne ble valgt i begynnelsen av 2019 etter en runde med auditions.

– Revysjefene og skuespiller-sjefene, som blir valgt av fjorårets sjefer, bestemmer hvem som blir valgt til å bli med, fortsetter Aae Solberg.

Langhaugen er først ute av de fire videregående skolene, med premiere på tirsdag 5. februar. De har ikke noe overordnet tema for sketsjene, annet enn underholdning det lukter svidd av.

– Vi har fokus på å lage gøye sketsjer! konstaterer Bemanian.

Sosialt og gøy

I alt er det med 65 elever, hvorav ni er skuespillere. Men det er mye som skjer utenfor scenen.

– Det er mye forskjellig som skal gjøres. PR, grafisk design, kostymer, administrasjon. Hele greien er kjempesosial og gøy. Og så får man muligheten til å bli kjent med folk fra ulike trinn, sier Aae Solberg.

Langhaugen-revyen

Navn: «Revyen?»

Premiere 5. februar på Langhaugen videregående skole.

Gall er en av lederne for revyen ved Amalie Skram videregående skole.

Revyen?: Baste Aae Solberg og Nora Bemanian leder revyen ved Langhaugen. De kan love mye dagsaktuelt stoff med et musikalsk preg. 							FOTO: Kristoffer Westergaard

Revyen?: Baste Aae Solberg og Nora Bemanian leder revyen ved Langhaugen. De kan love mye dagsaktuelt stoff med et musikalsk preg. FOTO: Kristoffer Westergaard

– Vi begynte i august, én uke etter skolestart. Da var det infomøter og auditions, så vi har holdt på ganske lenge, forteller Gall.

I månedene etter august har det gått klapp i klapp med produksjon av gensere, promo-videoer, øving og planlegging. Mye planlegging.

14000 views på Face

– I starten gikk det mest i å velge ledere, bestemme frister og på hvilke tidspunkt videoer skulle lages og hvor mange, forteller PR-sjef Jarand Helle Bøyum.

Til sammen er det cirka 140 til 150 elever som blir med på revyen til skolen som ble ferdigstilt i 2014. De har en egen tekstgruppe på ti stykker som skriver sketsjene.

– Vi ønsker å ha så mange sketsjer som mulig i løpet av en og en halv time. Da sikter vi mot cirka 30 sketsjer, forteller Gall.

Selve ideen revyen skulle baseres på var klar i desember, da de slapp ut en promo-video.

– Videoen nådde ut til 14 000 på Facebook, sier Helle Bøyum.

– Litt konkurranse

Tittelen på forestillingen er «Tilbake til fremtiden» og det er satt opp seks forestillinger. Leder for administrasjon, Sofie Aune Ovnerud, forteller at de muligens dukker opp på premierene til de andre skolene også.

Begynte i august: Planleggingen av årets revy på Amalie Skram videregående skole begynte allerede i august i fjor. Fra venstre: Sofie Aune Ovnerud, Jarand Helle Bøyum og Jakub Jan Gall. FOTO: Kristoffer Westergaard

Begynte i august: Planleggingen av årets revy på Amalie Skram videregående skole begynte allerede i august i fjor. Fra venstre: Sofie Aune Ovnerud, Jarand Helle Bøyum og Jakub Jan Gall. FOTO: Kristoffer Westergaard

– Det er jo alltid litt konkurranse med de andre revyene, men samtidig har vi et veldig bra samhold mellom skolene. Som oftest får styremedlemmene på hver skole billetter til de andre revyene, sier hun og legger til:

– Jeg fikk mange nye venner da jeg begynte på Amalie Skram takket være revyen.

Amalie Skram-revyen

Navn: «Tilbake til fremtiden»

Premiere: 8. mars på Amalie Skram videregående skole.

Det gikk veldig fort i begynnelsen. Da var det veldig mange som ville bli med! Så hadde vi et pizzamøte med 140 stykker, sier Serina Rise, en av skuespillerne.

– Men etter pizzamøtet dalte engasjementet betraktelig. Nå er vi førti stykker, fortsetter Rise.

«Fra ungdommen»

Men det er ikke så rart at det er færre elever med på Nordahl Grieg-revyen. Det er nemlig første gang de arrangerer revy. Planleggingen begynte i oktober og de siste to månedene har skuespillerne fått jobbe sketsjene inn i blodet.

– Revyen heter «Fra Ungdommen», som er inspirert av Nordahl Griegs «Til ungdommen», sier Andreas Kaarevik, en av skuespillerne.

– Har den et alvorlig tema?

– Det er en hovedsakelig morsom revy, men vi har noen alvorlige elementer. Det vi har prøvd, er å lage en slags historie hvor vi følger tre elever som går gjennom videregående, forteller Kaarevik.

Nordahl Grieg er en av landets knutepunktskoler. Den er spesielt tilrettelagt for elever med hørselsvansker, et tema som blir tatt opp i revyen.

– Vi har en del fokus på hvordan det er å være elev med hørselsvansker her. Jeg har selv vansker med hørselen, men det er ikke alltid at det tekniske er på stell, så vi gjør litt humor ut av det, sier Aurora Jørgensen, en av skuespillerne.

Litt sossete

Elevene ved Nordahl Grieg har rykte på seg i resten av byen for å være litt sossete, noe de gjør et selvironisk poeng ut av.

– Vi har sett på hvordan elever ved Nordahl Grieg blir sett på av andre. Mange kommer jo fra Fana, et område som er litt sossete, sier Julie Jørgensen.

– Det sportslige og nerdete kommer også frem, legger Rise til.

Vi startet i oktober, da begynte vi med manus. Og så har vi jobbet med skuespillerne i to måneder, Serina Rise.

Holdt pizzamøte: Det var hele 140 elever som ville bli med i begynnelsen av planleggingen, men nå er det kun 40 stykker igjen. 40 dedikerte sjeler, riktignok. Fra venstre: Marhe Monsvik, Serine Risa, Eimys Karinauskas, Aurora Jørgensen, Andreas Kaarevik og Julie Jørgensen. 		FOTO: Kristoffer Westergaard

Holdt pizzamøte: Det var hele 140 elever som ville bli med i begynnelsen av planleggingen, men nå er det kun 40 stykker igjen. 40 dedikerte sjeler, riktignok. Fra venstre: Marhe Monsvik, Serine Risa, Eimys Karinauskas, Aurora Jørgensen, Andreas Kaarevik og Julie Jørgensen. FOTO: Kristoffer Westergaard

-Revyen heter «Fra Ungdommen», som er inspirert av Nordahl Griegs «Til ungdommen.» Andreas Kaarevik.

-Det er en hovedsakelig morsom revy, men vi har noen alvorlige elementer. Det vi har prøvd på er å lage en slags historie, Andreas Kaarevik.

-Man følger tre elever som går gjennom videregående, Andreas Kaarevik.

-Vi ville vise hvordan det er å gå på Nordahl Grieg. Det er et tema som er veldig tilgjengelig for oss, som vi kjenner veldig godt til, Julie Jørgensen.

-Vi har sett litt på hvordan elever ved Nordahl Grieg blir sett på av andre. Mange kommer jo fra Fana, et område som er litt sossete, Julie Jørgensen.

-Vi har også litt fokus på det å være knutepunktskole, som er en skole for hørselshemmede, Aurora Jørgensen.

-Det er 40 stykker som er med i revyen, Marthe Monsvik.

-Det gikk veldig fort i begynnelsen. Det var veldig mange som ville. Så vi hadde et pizzamøte. Da var vi 140 stykker med, men så gikk det litt nedover med engasjementet. Nå er vi 40 stykker, Serina Rise.

-Vi har cirka 20 sketsjer fordelt på 40 minutter, Marthe Monsvik.

Vi prøver å få frem typiske karakterer fra Nordahl Grieg, stereotypier, for eksempel litt sossete, nerdete og sportslige, Serina Rise.

-Det er første gang vi har revyen, Marthe Monsvik.

-Lærerne er veldig engasjerte. Dersom vi sier vi skal jobbe med revyen, så sier de at vi bare må gå, Julie Jørgensen.

-Vi har to forestillinger, Aurora Jørgensen.

Nordahl Grieg-revyen

Navn: «Fra ungdommen»

Premiere: 18. februar på Nordahl Grieg videregående skole.

Artikkeltags