Danseren og entertaineren, Daniel Grindeland er igjen på turne, denne gangen på forskjellige steder i Europa. Absence crew-stjernen er nå med som danser i den svenske versjonen av den russiske ballettforestillingen, «Svanesjøen», «Swan Lake Reloaded». 

Samarbeid med svensk dansekoreograf

– Det hele startet med at en fyr tok kontakt med meg på Facebook i sommer, og spurte om jeg var interessert i å bli med på forestillingen. Jeg syntes det var litt rart at han tok kontakt med meg der, så jeg tenkte at det var litt useriøst. Jeg svarte dermed at jeg ikke hadde tid, sier Grindeland.

– En uke senere er det en kompis av meg som ser at jeg har vært i kontakt med denne fyren, og han forteller meg at jeg nettopp har vært i kontakt med en av Sveriges største dansere og koreografer, Fredrik «Benke» Rydman.

Dermed tok den bergenske danseren kjapt kontakten igjen, og fortalte at han skulle se om han hadde tid likevel.

Eneste nordmann

Rydman er kjent fra dansegruppen, Bounce Streetdance Company. Det er tredje gangen Rydmans versjon av «Svanesjøen», «Swan Lake Reloaded» er satt opp i Stockholm. Hans nytolkning er lagt til nåtiden, og denne gangen er Grindeland med på reisen.
Han er den yngste og den eneste fra Norge som er med i stykket. Det syns bergenseren er stas.

Turneen startet 9. desember i Stockholm, og de har allerede vært i Italia, og gjester nå storbyene i Tyskland. De avslutter turneen i Göteborg, og ender til slutt opp i Istanbul, Tyrkia i april.

Fredrik «Benke» Rydman forteller at han er fornøyd med at Grindeland er med i forestillingen. Ifølge Rydman bringer bergenseren med seg mye energi.

– I år har vi med oss flere nye personer, blant annet to andre flinke dansere fra London sammen med Grindeland. Det er bra vi får inn nytt blod i gjengen, og de bidrar til mye nytt i rollene.

Rydman la merke til Grindeland på YouTube, og han likte det han så.

– Han hadde lagt ut noen danse-samples av seg selv. Det jeg så var at han var en dyktig breaker og danser, men også mye mer enn det. Jeg så at han hadde evnen til å leve seg inn i ulike roller og karakterer, og det er viktig for å skape sjel til en forestilling som dette, forteller svensken.
 

Kjente musikkartister er med

Rydman har laget en moderne nytolkning av klassikeren, «Svanesjøen», der balletten er byttet ut med moderne streetdance. Musikk fra flere svenske artister er med. Blandet med originalversjonens musikk av Tsjajkovskij, har Rydman hentet inn artister som Salem Al Fakir, Moneybrother og Adiam Dymott.


«Swan Lake Reloaded» handler om en prins som møter en prinsesse. Etter at foreldrene til prinsen lenge har prøvd å finne han en kjæreste, møter han prinsessen og forelsker seg i henne. En trollmann legger en forbannelse over prinsessen, som gjør at hun er en svane om dagen, og blir igjen et menneske om natten. Grindeland spiller to roller i stykket. Prinsens far og farens tjener.
 

Utvikler seg som danser

En av grunnene til at Grindeland ville være med, var at han fikk gjøre veldig mye han ikke har gjort før, men møtte også på litt utfordringer.

– Jeg har definitivt lært meg noen helt nye dansestiler, og jeg er fremdeles ikke helt sikker på hvilken type dansestil jeg danser i forestillingen. Det er i alle fall ikke breaking, men noen helt nye bevegelse på andre måter enn jeg har gjort før. Først syntes jeg det var vanskelig, faktisk helt forferdelig, og jeg angret nesten litt på at jeg ble med i starten. Men man utvikler seg jo ikke om man ikke tørr å utfordre seg selv. Nå har jeg heldigvis lært meg forestillingen, nå går det kjempe fint, sier en smilende Grindeland.

Den svenske dansekoreografen sier at det er forståelig at det er vanskelig i begynnelsen, ifølge han kan det være veldig utfordrende.

– I denne forestillingen har jeg laget noen koreografier som kan være svært vanskelig å gjennomføre, selv for en dyktig breaker. Flere som er med har danset ulike dansestiler i over tyve år, og det krever masse øving. Men Grindeland har gjort en strålende jobb, og det er bra at han har utviklet seg, sier Rydman.
 

Svært opptatt

Ifølge Grindeland har det tatt mye tid, og han legger ikke skjul på at han hatt et hektisk halvår bak seg.

– Før jeg skulle bli med i forestillingen, hadde vi i Absence Crew en forestilling på Den Nationale Scene som heter «Norr». Klokken 06.00 dagen etter, satt jeg på flyet på vei til Sverige for å starte på arbeidet med «Swan Lake Reloaded», så jeg får ikke alltid tid til å hvile mellom slagene, forteller Grindeland.

Når han er på turné med denne forestillingen, får han også tid til å gjøre andre ting på dagtid.

«Swan Lake Reloaded»

  • Moderne nytolkning lagt i nåtiden.
  • Koregrafien av Fredrik «Benke» Rydman.
  • «Swan Lake Reloaded» ble først vist i 2011.
  • 2015-2016 turné; Sverige, Italia, Tyskland og Tyrkia.
  • Nyskrivne sanger av Salem Al Fakir, Moneybrother, Adiam

– Jeg kan ikke huske sist jeg slappet helt av uten å tenke på arbeid, men dansing er for meg avslappende nok. Jeg elsker å oppleve nye ting, og er alltid klar for nye utfordringer. Det er alltid noe nytt som skjer, og rutine vet jeg ikke hva er engang, sier danseren.

Han røper at det kan bli litt i overkant for mye. Han liker å trene, og trener så mye som han kan. Men han vet at han også må lytte til hva kroppen sier.

Grindeland forteller at han får full støtte og ros fra kompisgjengen, Absence Crew. Han sier at det er dem som inspirerer og motiverer han til å fornye og utvikle seg hele tiden.

– Vi er flinke til å støtte og pushe hverandre. Vi er alltid under utvikling, og står aldri på stedet hvil, sier Grindeland.