Sist solgte han 63 000 billetter - nå blir det nytt show

Bjarte Hjelmeland setter opp «Lånte fjær» i Bergen 14. januar.

Bjarte Hjelmeland setter opp «Lånte fjær» i Bergen 14. januar. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bjarte Hjelmeland jobber også med en Erna Solberg-parodi. Den er imidlertid ikke enkel å få til.

DEL

17. januar 2013 hadde Hjelmeland premiere på sitt første soloshow «Gu kor gøy». Det ble en massiv suksess, først i Bergen, så to runder i Oslo pluss en liten turné. Totalt ble det solgt drøyt 63 000 billetter til showet, cirka halvparten av dem i Bergen.

Like over nyttår er det premiere på soloshow nummer to - «I lånte fjær» - på Ole Bull Scene.

Mer personlig

– Det blir mer personlig denne gangen, selv om det er skodd over samme lest som sist med masse forskjellige figurer og karakterer, forteller han til BA torsdag morgen. Dagen i forveien var han på plass da BIFF åpnet med «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin». I filmen har Hjelmeland gitt stemme til karakteren Roret.

– Jeg vil fortelle historier fra mitt eget liv, blant annet fordi de delene av showet som gikk aller best sist var de med et personlig preg. Jeg snakker for eksempel litt om min egen oppvekst.

–  Du har med de samme musikerne som sist, Tove Kragset og Bjarte Aasmul, men hvilke av karakterene tar du med deg videre fra «Gu kor gøy»?

– Det er kun den gamle damen, Borghild på 97. Nå har hun fått seg kjæreste, en kar på 103 år. Hun ser på seg selv som en skikkelig golddigger for han har hus i Sveits, et nydelig lite sted i Italia og hun venter vel egentlig bare på at han skal legge på lokket, men han holder ut.

Jobber med Erna

Hjelmeland jobber også med å infiltrere en Erna Solberg-parodi i showet, men innrømmer at det er vanskelig.

– Hun er kontrollert, som også er et godt karaktertrekk, men samtidig er hun vanskeligere å få til på grunn av det. Jeg har gjort Trude Drevland tidligere, som er veldig fargerik, og det er lettere. Men vi har en veldig god tekst på Erna så vi får se hva det blir til.

Frem til nå har «I lånte fjær»-showet vært i planleggings- og skrivefasen. Snart går Hjelmeland inn i øvefasen og ikke minst «kill your darlings»-fasen, som han kaller den.

– Alle vi som jobber med denne forestillingen skal på et seminar til helgen. Da drar vi ut av byen og bruker to-tre dager på en utvelgelsesprosess. Jeg har nok materiale til tre show, så det er mye som må bort.

Senere i høst drar Hjelmeland til Miami, hvor han holder hus store deler av året, sammen med sin agent Linda Børnes for å jobbe mer, blant annet med tekstene til stykket.

– I tillegg må jeg trene en del for det krever fysikk og kondisjon å stå et sånt løp på scenen.

Levebrødet i flere år

31. desember 2011 hadde Hjelmeland sin siste arbeidsdag som teatersjef på Den Nationale Scene. Tiden etter har både vært som han håpet på, og enda bedre.

– Da jeg sluttet var jo allerede «Gu kor gøy» planlagt, men at jeg skulle kunne leve av det showet i to-tre år hadde jeg ikke turt å håpe på. Det hadde i tillegg noen veldig gode spinoff-effekter som blant annet kommer på TV om ikke så lenge.

«Gu kor gøy» ble blant annet spilt, i tillegg til i Bergen og i Oslo, i Drammen, Kirkenes og i Grimstad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken