Nå må du gå tidligere hjem fra byen

Her spiller Haim på USF Verftet, et av stedene som i dag har kulturskjenking.

Her spiller Haim på USF Verftet, et av stedene som i dag har kulturskjenking. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kulturskjenkingen er snart historie. Nå må alle utestedene stenge kranene samtidig.

DEL

Kulturskjenkingen i Bergen har vært heftig debattert siden ordningen ble innført. Senest i juli skrev BA at flere politiske partier i Bergen ønsket å fjerne ordningen med kulturskjenking, der enkelte utesteder får status som kultursteder og får lov til å skjenke en halv time lenger enn resten av utestedene.

Blir ikke videreført

De utestedene som i dag har kulturskjenking er Hulen, Café Opera, Det Akademiske Kvarter, Garage, Landmark, Østre, Ole Bull Scene, Ricks Cafe, Viktoria Cafe og Pub, Grieghallen, Dovregubbens Hall, Klubb Kok, Felix og Kulturhuset USF.

Onsdag denne uken presenterte Harald Schjelderup (Ap) den politiske plattformen som han sammen med Erlend Horn (V) og Dag Inge Ulstein (KrF) skal styre byen etter.

I den heter det at: «Byrådet ønsker alminnelig skjenketid til kl. 01:00, og til kl. 02:00 natt til lørdag og søndag. Salgssteder som har gjennomgått kurs i ansvarlig alkoholhåndtering og oppfyller gjeldende kriterier kan få utvidet skjenketid til 02:30 i henhold til dagens skjenkereglement, og dette vil bli videreført i det nye reglementet. Uteservering vil fortsatt være til kl. 01:00. Byrådet vil ikke videreføre ordningen med utvidet skjenketid til kl. 03:00 for enkelte kultursteder, også kjent som «kulturbevilling».

– Ikke den mest innbringende halvtimen

– Ordningen har selvfølgelig hatt en betydning. Den viktigste effekten har vært at vi har kunnet ha åpnet lenger enn konkurrerende steder i området her, forteller daglig leder og styreleder på Det Akademiske Kvarter, Simen Skaret Karlsen, til BA.

– De fleste av dagene vi har åpent så lenge som kulturskjenkingen tillater er det i sammenheng med arrangementer. I forhold til salget er ikke denne ekstra halvtimen på tampen av kvelden den mest innbringende, men for vårt besøk og vår posisjon har den vært viktig. Man merker et ekstra «trøkk» den halvtimen fordi andre steder stenger, sier han.

Teatersjef på Ole Bull Scene, Sølvi Rolland, har aldri lagt skjul på at hun ikke er begeistret for ordningen.

– Den har vært betydningsfull for noen av avdelingene våre og mindre viktig for andre. I utgangspunktet syns jeg at kommunen laget problemer for seg selv da de innførte denne ordningen. Hvem skal definere hva som er god kultur? Bergen kommune skal i hvert fall ikke definere hva som er bra og hva som er dårlig kultur. Folk kan mene så mye de vil, men det koker ned til at det handler om hver enkelts smak.

– At det bør være en differanse på åpningstidene på byen er jeg tilhenger av, men dette har vært en dårlig løsning fra starten av.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken