Nå kommer oppfølgeren - ti år etter

«SINGEL OG SAND 2»: Er den (foreløpige) oppfølgeren på suksessoppsetningen fra 2005. Mye av materialet er nytt, men skuespillerne er de samme: Arvid Ones (f.v.) er regissør, Yvonne Algerøy, Cato Jensen og Claus Sellevoll skal spille i stykket. FOTO: MAGNE TURØY

«SINGEL OG SAND 2»: Er den (foreløpige) oppfølgeren på suksessoppsetningen fra 2005. Mye av materialet er nytt, men skuespillerne er de samme: Arvid Ones (f.v.) er regissør, Yvonne Algerøy, Cato Jensen og Claus Sellevoll skal spille i stykket. FOTO: MAGNE TURØY

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

«Singel og Sand» gikk rett hjem hos publikum da den ble spilt i 2005. Nå kommer oppfølgeren.

DEL

På torsdagens presselansering av Hordaland teaters årsprogram for 2016, var det en entusiastisk teatersjef Terje Lyngstad som ba Arvid Ones og Claus Sellevoll om å komme på scenen.

De skal begge komme med tekstbidrag og Ones skal ha regien på nyoppsettingen med arbeidstittelen «Singel og sand 2». Sistnevnte lover at det ikke blir en ren reprise av oppsetningen fra 2005.

– Denne gangen skal vi lage en juleversjon. Men det er det samme materialet vi tar tak i, nemlig forfatterskapet til Josef G. Larsen, vestlandets Alf Prøysen, som har skrevet fantastisk mye fint, sier Ones.

Andre boller

Han påpeker at selv om navnet til Larsen kanskje ikke er så kjent, har folk et nært forhold til flere av sangene hans.

– Ja, som «Da skal bli andre bollar når papen kjem heim» og «Vær glad i den nasen du har», for å nevne et par kjente, sier Claus Sellevoll.

Det er de samme skuespillerne som sist, så både Yvonne Algerøy, Helga Golten, Claus Sellevoll og Cato Jensen skal underholde i «Singel og Sand 2», juleversjonen.

– Det blir julefest på bedehuset, med åresalg, kaffe og juleskjeva, lover Ones.

Smalt og bredt

Teatersjef Terje Lyngstad sto formelig og trippet av glede bak scenen før han skulle presentere kommende års program.

Selv kommer han direkte fra jobben som teatersjef ved Sogn og Fjordane Teater, en stilling han har hatt siden 2004.

Lyngstad synes det er stort at Hordaland Teater endelig skal få spille på Logen. Midt i byens storstue, og bli et nytt tillegg til Bergens Broadway, «avenyen» som huser både Rickshuset, Ole Bull Scene og med Den Nationale Scene på toppen av bakken.

– Dette har virkelig vært jobbet med lenge, og det er historisk endelig å stå i dette bygget, sier Lyngstad og påpeker at teateret har ønsket å komme seg til byen helt siden det startet for 26 år siden.

Lyngstad lover at «teater for barn og unge» fortsatt skal være teaterets viktigste grunnlag.

– Samtidig som vi skal være et regionteater og ta vare på tradisjonene, skal vi utvide med nye, sier Lyngstad, som også vil satse på samtidsdrama for voksne, figurteater for barn og gjestespill og samarbeid med andre teatre.

– Vi har også rom for å gjøre kommersielle satsinger, sier Lyngstad og nevner nettopp «Singel og Sand 2», som eksempel.

Satser på Fosse og Jordal

21. september i 2016 blir det nypremiere på Jon Fosse stykket «Namnet». Skuespillet hadde urpremiere til Festspillene på Den Nationale Scene 27. mai 1995 og fikk Ibsenprisen for årets beste norske drama.

– «Namnet» er et sentralt samtidsdrama. Jon Fosse er også Hordalands teater «høyeste verge», og det er sentralt for oss å kunne spille på nynorsk.

Premiere 17. februar

Lyngstad ser også frem til å ønske en av norsk teaters nestorer, Helge Jordal, velkommen på scenen i Logen.

Stykket «Lampefeber» får premiere på Jordals 70 årsdag, 17. februar og er basert på jubilantens liv, tanker rundt skuespillerfaget og hans mange folkekjære roller gjennom et langt liv på scenen.

Logen teater vil også gå gjennom omfattende ombygginger til en pris på 60 millioner kroner i årene som kommer, blant annet med en ny og mindre scene, kontorer og garderober for skuespillerne.

For dem som er glad i å ta seg et glass i Logen bar, kan direktør Atle Marøen, foreløpig, berolige:

– Vi kan ikke stenge det som er SFO for kulturarbeidere i denne byen.

Hordaland teaters årsprogram 2016

Nye produksjoner: «Rekneprinsen» av Erna Osland. Regi Otto Homlung. Med Reny Folgerø, Johanne Fossheim og Per Bogstad Gulliksen. Premiere: 19. februar. Spillerperiode til 18. mars.

«Namnet» av Jon Fosse. Regi av Randolf Walderhaug. Med Oda Alisøy, Geir Amundsen, Kim Kvamme, Katrine Lunde Mackenzie, Nils Golberg Mulvik. Premiere: 21. September på Logen.

«Singel og Sand 2». Tekst og musikk Josef g. Larssen og Monrad Holm Johnsen. Tekstbidrag/manus arvid Ones og Claus Sellevold. Regi Arvid Ones. Med Yvonne Algerøy, Helga Golten, Cato Jensen og Claus Sellevold. Premiere: 29. oktober.

Videreføring fra tidligere:

«Små døde dyr». Regi: Henrik Steen Larsen. Med Yngve Seterås og Karin Stautland. Familieforestillinger: Lørdag 9. januar kl 1400 og søndag 24. januar kl 1300. Spillerperiode for Den Kulturelle Skolesekken i  Bergen og DKS Stord i januar.

«Berre ein spøk» av Malin Lindroth. Regi Arvid Ones. Med Irene Waage. Monologen spilles i febrar og mars 2016.

«Egget». Familieforestilling av og med Ljudmil Nikolov. Spilles gjennom hele 2016.

Gjestespill og samarbeid:

«Så vakker du er» av Brynjulf Jung Tjønn. Dramatisering og regi: Miriam Prestøy Lie. Med Thea Hjelmeland, Kyrre Eikås Ottersen, Petter Winther og Idun Losnegård. Gjestepill på Hordaland Teater lørdag 23. januar kl 1500 og 1900.

«Lampefeber». Helge Jordals store jubileumsforestilling. Regi: Lasse Kolsrud. Manus og tekst: Morten Lorentzen. Musikk av Jan Eggum. Premiere 17. februar.

Artikkeltags