Nå ser han slutten på Pondus-eventyret

Ser slutten: Frode Øverli har tegnet Pondus i mange år, men han innrømmer at det begynner å nærme seg slutten.Foto: Kai Svellingen Flatekvål

Ser slutten: Frode Øverli har tegnet Pondus i mange år, men han innrømmer at det begynner å nærme seg slutten.Foto: Kai Svellingen Flatekvål

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tirsdag tegnet Frode Øverli Pondus-stripe nummer 4757. En serie han har brukt 20 år på. Siste stripe ligger på tegnebordet. Når du får se den vet bare han.

DEL

– Jeg lager omtrent en stripe for dagen, sier Frode Øverli (47).

Den nybakte fembarnsfaren har ingen antydning til å være trøtt – i hvert fall ikke på grunn av barneskrik.

Ser slutten

Da Pondusstripen fylte ti år, gikk Øverli ut og sa at det neppe ble ti år til. Han kan nesten garantere at det ikke blir 20 år til, selv om den forrige lovnaden rant bort i suksessen.

– Det er vanskelig å si. Jeg trives utrolig godt med karakterene, og jeg utvikler dem i takt med tiden. Det er skrivingen som er problemet. Det merker jeg blir stadig vanskeligere, sier han ærlig.

For han sitter helt for seg selv og finner opp Norges-historiens mest suksessrike seriestripe. Det krever sin mann å være på topp hele tiden.

Allerede tegnet slutten

– Jeg har vært innom en del tema, og noe av det er oppbrukt. Selv om jeg skriver inn nye elementer, så tvinger slutten seg ubenhørlig frem, innrømmer Øverli.

Men han vet ikke når han slutter. Han har imidlertid allerede tegnet siste seriestripe.

– Jeg har den liggende på tegnebordet. Den er ferdig, og jeg tror den er en verdig avslutning av serien, sier jubilanten.

Han føler seg som en fotballspiller over 30 år.

– Jeg spiller med kvalitet, men det har begynt å knirke i kroppen, sier han og smiler.

Fem unger

For bare tre uker siden ble Frode Øverli far for femte gang. Aldersspennet er like langt som Pondus sin livshistorie.

– Cathrine Øverli kom til verden omtrent samtidig som Pondus debuterte på tegnebordet mitt, sier Øverli.

At han har vært småbarnsfar i like mange år som suksess-serien, har gitt ham mange gode ideer til stripene.

– Pondus er en familieserie, og jeg har selvsagt fått mye inspirasjon fra egne opplevelser. Da Jokke ble far (en av seriens hovedkarakterer journ.anm.), måtte han selvsagt få kjenne lukten fra drittbleiene han også, sier Askøy-tegneren.

Nye karakterer

Det var da Jokke ble far at Frode Øverli også moderniserte hele karakterflokken i Pondus.

– Det var noen år der karakterene sto helt stille. De utviklet seg ikke. Da Jokke ble far, måtte jeg utvikle resten av gjengen også, forteller Øverli.

Nye karakterer har også funnet veien inn i serien. Nærnytt-journalisten Eddie er en av dem.

– Jokke fikk alltid grisebank av de styggeste damene. Jeg ville plassere en karakter som faktisk har hell med damene. Det har Eddie, uten tvil.

– Hvorfor journalist?

– Jeg satt lenge og tegnet i Vestnytt, og der fikk jeg se en redaksjon på nært hold. Det falt seg naturlig å gjøre Eddie om til en journalist, uten at noen der skal føle seg truffet, eller kanskje ...

Stolt og redd

I hverdagen sitter ikke Øverli og kjenner stoltheten over at han har skapt den desidert største suksessen i norsk serie, men han kjenner godt på frykten for å holde på for lenge.

– Det er vanskelig å si adjø til Pondus. De er blitt en sentral del av livet mitt. Jeg trives å lage dem hver eneste dag, sier Frode.

– Hva om du måtte slutte med Pondus i morgen?

– Da ville jeg nok fortsatt med Rutetid. Jeg liker godt det formatet.

Artikkeltags