I dag ble det klart at Kode står i økonomisk knestående og ber staten om krisehjelp. Direktør for byens museer ber om 30 millioner kroner ekstra, og i hvert fall 15 millioner for å løse den umiddelbare krisen museumskjeden er oppe i. Nå svarer kulturdepartementet.

Til BA bekrefter statssekretær Gunhild Berge Stang at de har vært i kontakt med Kode om situasjonen.

– Vi hadde et møte med Kode på fredag, og vi er klar over situasjonen de står i. Den er dessverre ikke unik for Kode. Hele Norge merker følgene av koronapandemien, herunder også kunst- og kulturlivet. I møtet vårt på fredag i forrige uke informerte vi Kode om at vi jobber med å finne en løsning for de museene som har over 60 prosent offentlig støtte, sier Stang til BA.

Ikke godt nok

Det svaret er ikke godt nok for Petter Snare.

– Nei, det er ikke godt nok. Vi kan ikke betale lønninger på løfter om at det kommer en løsning. Jeg vet ikke hva det betyr. Vår situasjon er akutt, og det stemmer at vi har hatt en dialog. Det stemmer også at vi har blitt forespeilet en løsning, men vi må ha noe mer konkret. Kode må få vite noe nå, sier Petter Snare rett ut.

Har gjort det kjent

Styreleder for Kode og ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), har gjort Kodes utfordringer kjent både på lokalt og nasjonalt politisk nivå.

– Jeg har sagt dette til regjeringen også. Den skeivfordelingen mellom Oslo og Bergen har gjort at Kode har slitt økonomisk i lang tid. Nå er det på tide å rette opp i dette, sier Persen til BA.

Kode er blitt bedt om å finne egne finansielle løsninger, noe museumsdirektøren har klart.

– Kode har generert stor interesse for noen av sine utstillinger, som for eksempel Munch-utstillingen. Har dere vært for flinke til å skaffe egne midler?

– At vi er flinke er samfunnsoppdraget vårt, og det skal vi fortsette med. Men vi skal ikke straffes fordi vi har dyktige ansatte i Kode som skaper publikumsinteresse, sier Marte Mjøs Persen.

– Det er grenser for hvor mye vi kan be om av private givere. Dette er et ansvar som kulturdepartementet heldigvis har sagt er statens ansvar. Nå må de ta det ansvaret, sier ordføreren.

Hundretusenvis av turister skulle funnet veien til Troldhaugen dagen før Festspillene egentlig skulle åpnet. Tirsdag tidlig ettermiddag sto bare ledelsen for Kode og et stort pressekobbel utenfor hjemmet til en av verdens mest berømte komponister.

– Vi har tapt opp mot 30 millioner kroner på denne krisen. Får vi ikke hjelp, er vi konkurs i oktober, sier Kode-direktør Petter Snare.