Gjorde selv hærverk som ung

Slava Nemes Matisic (36) fikk æren av å utsmykke den nye terminalen på Flesland med dette verket tidligere i sommer.

Slava Nemes Matisic (36) fikk æren av å utsmykke den nye terminalen på Flesland med dette verket tidligere i sommer. Foto:

Graffitikunstner Slava «Nemesis» Matisic fordømmer tilgrisingen på Fløibanen. Men han innrømmer at han selv gjorde hærverk på flere offentlige plasser før han ble kunstner.

DEL

– Det er helt sikkert unge gutter som har tagget på Fløibanevognen. Fra mitt perspektiv er det pøbelskap og vandalisme, sier graffitikunster Slava Nemes Matisic (36), som går under kallenavnet «Nemesis».

Matisic er født og oppvokst i Kroatia. I 1996 kom han til Bergen som 16-åring, hvor han etter hvert etablerte seg som en dyktig graffitikunstner.

Selv om han fordømmer hærverket på Fløibanevognen «Rødhette» natt til tirsdag, innrømmer Matisic at han selv gjorde lignende ting som tenåring.

– Jeg gjorde lignende apestreker som ung i Kroatia, for eksempel tagging på sporvognene der. Det er utrolig vanlig og en del av det å bli graffitikunstner, sier han.

Risiko gir status

Matisic forteller at taggerne drives av risiko.

– Man ser det i alle store europeiske byer. I disse ungdomsmiljøene gir det status hvis du tagger på kjente områder, hvor du risikerer å bli tatt. Det er der spenningen ligger. Jo mer sikkerhet rundt et anlegg, jo større mål blir det anlegget. Mange får se det de har gjort.

Mange taggere legger ut videoer av hærverket de har gjort i etterkant.

Matisic mener imidlertid at de fleste aldri vil få en karriere som kunstnere.

– Man ser tidlig om det er et talent der eller ikke, om det er noe å bygge videre på. Det er barnslig det de har gjort med fløibanevognen, men jeg forstår dem. De vil ha oppmerksomhet fra andre graffitifolk som driver med samme ting, sier han.

– Alvorlig kriminalitet

Walther Wehus har skrevet blogg og gitt ut bok om gatekunst i Bergen.

Han er enig med Matisic at det er et mål i miljøet å oppsøke risiko.

– Det er en viktig del av tagger- og graffitimiljøet å oppsøke synlige og risikable plasser. Men det som er gjort på Fløibanen går over i hærverk. I motsetning til kunst, som mange setter pris på, kommuniserer de som har gjort dette mer innad til et lite miljø enn utad til vanlige folk, mener Wehus.

Politiet sier til BA tirsdag ettermiddag har de har overvåkingsvideo av gjerningspersonene.

– Ingen er pågrepet. Jeg vil heller ikke gi noen detaljer om hva vi har foretatt oss i saken, utover det som allerede er kjent. Men vi ser alvorlig på denne typen kriminalitet, sier Esther Klubben i Vest politidistrikt.

Artikkeltags