Klokken 2152 sendte Vest politidistrikt ut en pressemelding om personen som ble funnet omkommet i Bahusvatnet i Fana mandag.

Det var miljøaktivist og grunnlegger av Norges Miljøvernforbund, Kurt Willy Oddekalv.

Politiet rykket mandag ettermiddag ut til Bahusvatnet i Fana etter melding om en person som hadde gått gjennom isen.

Klokken 1743 meldte politiet at de har gjort funn av en person.

Spor stoppet ved råk

– Vi ble varslet av en person som hadde sett spor på vannet. Vi rykket ut med politi, luftambulanse og brannvesen, sier operasjonsleder Terje Magnussen til BA.

Sporene skal ha stoppet ved en råk i isen.

– Det ble gjort funn av en person kort tid etter at nødetatene kom til stedet. Personen ble bekreftet omkommet, sier Magnussen.

Familien ber om ro

I pressemeldingen fra politiet står det at familien ber om ro.

«Det presiseres at familien ber om ro i tiden fremover. Familien vil også komme med en uttalelse i løpet av de nærmeste dagene. Videre uttalelse fra politiet blir fulgt opp av Bergen sør politistasjon, tirsdag 12. januar.»

Startet miljøvernforbundet i 1993

Oddekalv var tidligere sjømann, utdannet tømrer og byggmester og hadde også militær bakgrunn. Han drev Norges Miljøvernforbund med sponsormidler fra næringslivet. Særlig var milliardær og samfunnsvelgjører Trond Mohn en viktig støttespiller.

Frem til 1993 var han nestleder og senere leder av Naturvernforbundet Hordaland. Den som særlig fikk merke at det var en miljøkriger utenom det vanlige som var i spissen for fylkeslaget, var den mektige veisjefen Josef Martinsen, som konstant var i tottene på Oddekalv.

Oddekalv ble ekskludert under Naturvernforbundets landsmøte i Hurdal i 1993. Han fikk med seg sine nærmeste støttespillere, og dannet Norges Miljøvernforbund. Det har vært Oddekalvs hjertebarn siden.

Han bygget opp en organisasjon som markerte seg til lands og vanns. Kreativiteten når det gjaldt å få oppmerksomhet for aksjoner, hadde Oddekalv aldri noen problemer med. Det var ikke få ganger bedrifter og andre fikk et ubehagelig møte med den rappkjeftede bergenseren, og hans medarbeidere.

De siste årene har Oddekalv vært rammet av to slag. Dermed måtte han redusere arbeidsmengden, men han har likevel fortsatt engasjement og aksjoner. I et intervju med VG i 2019 fortalte Oddekalv at han hadde glemt svømmeferdighetene etter slagene.

Bildeserie

Kurt Oddekalv (1957-2021)

– Kurt var en bauta

Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, sier det er mange som vil savne Oddekalv.

– Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om at Kurt er død. Mine tanker og kondolanser går til hans nærmeste. Kurt var en bauta i miljøkampen, han kjempet hardt for det han trodde på. Vi er mange som kommer til å savne Kurt, sier Persen til BA.

– Har mistet en tydelig stemme

– Det var en trist beskjed å få, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) om dødsfallet, ifølge NTB.

– Oddekalv hadde et livslangt miljøengasjement. Han var en utradisjonell type som skapte mange kontroverser, men engasjementet for naturen var utrettelig, sier statsråden til NTB.

– Miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, legger han til.

Kurt Oddekalv ble 63 år gammel.