Gå til sidens hovedinnhold

Kvinne (72) fra Askøy døde

Artikkelen er over 2 år gammel

En pasient døde på sykehuset onsdag.

En pasient fra Askøy døde onsdag 12. juni på Haukeland universitetssjukehus, melder Helse Bergen torsdag.

Ifølge politiet er det snakk om en 72 år gammel kvinne.

- Vi har mottatt en beskjed fra Haukeland om at en pasient fra Askøy har dødd med stor sorg og vil uttrykke vår dypeste medfølelse til familie og pårørende, sier varaordfører Bård Espelid på en pressekonferanse torsdag.

Pasienten ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helgen. Vedkommende har fått påvist campylobacter, som er bakterien som har ført til sykdomsutbrudd på Askøy den siste tiden, høyst sannsynlig som følge av en forurenset drikkevannskilde. Det er likevel uklart om dødsfallet skyldes denne bakterien.

– Pasienten hadde en veldig alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Den endelige dødsårsaken vet vi derfor ikke, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen.

Han sier at det etter hans informasjon ikke er noen pasienter som er kritisk syke på Haukeland for øyeblikket. Det har det heller ikke vært.

Politiet undersøker

Politiet skal nå undersøke om bakteriene kan ha innvirket til dødsfallet.

– Politiet har besluttet obduksjon, og vil rutinemessig etterforske saken. Vi har også vært i kontakt med Fylkeslegen om saken, skriver politiet i en pressemelding.

Fra før av har politiet opprettet etterforskning av vannforurensingen på Askøy, knyttet til eventuelle brudd på drikkevannsforskriften. Etterforskningene samarbeider, men følger foreløpig hvert sitt løp.

Varaordfører Bård Espelid sier at kommunen vil bidra med informasjonen politiet trenger i forbindelse med etterforskningen.

Etterforskningen av vannforurensningen på Askøy knytter seg til eventuelle brudd på drikkevannsforskriften.

Har gjort avhør

- Innledningsvis samler vi inn mest mulig informasjon, sier politiadvokat Trygve Ritland ved seksjon for organisert kriminalitet, økonomi og miljø.

Det er allerede tatt avhør av sentrale personer.

- Dette gjelder avhør av enkeltpersoner og av personer som har gjort observasjoner i tilknytning til vannverket, sier Ritland, uten at han vil utdype nærmere.

Han sier funn av smittekilde vil kunne få betydning for etterforskningen, og antyder at den kan bli langvarig.

- Vi må finne ut om Askøy kommune har gjort det som skal gjøres i henhold til drikkevannforskriften, om systemet har vært godt nok og om noen kan bebreides, sier politiadvokaten til BA.

Per nå har ingen status som mistenkt eller siktet.

– Veldig tung beskjed å få

– Vi er gjort kjent med dødsfallet, men utover det kan jeg ikke kommentere saken. Det er Haukeland universitetssjukehus som håndterer denne saken nå, sier Askøy-rådmann Eystein Venneslan til Askøyværingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Vi har mottatt en veldig tung melding om at en person er død. Mine tanker går til familien og de pårørende. Dette var en veldig tung beskjed å få, sier ordfører Terje Mathiassen (Ap) til Askøyværingen.

Ettåring døde

Også dødsfallet til en ettåring som døde av infeksjon på Haukeland onsdag forrige uke, settes i sammenheng med drikkevannsproblematikken på Askøy.

Politiet i Bergen fikk torsdag ettermiddag en foreløpig rapport fra Gades etter obduksjonen av ettåringen.

Det fremkommer i en pressemelding fra Vest politidistrikt.

Politiet skal gå gjennom rapporten sammen med foreldrene til ettåringen og deres bistandsadvokat.

Ettåringen skal begraves på fredag, og familien har bedt om at gjennomgangen utsettes til etter begravelsen. Gjennomgangen vil derfor tidligst skje på søndag ettermiddag.

Før foreldrene har fått vite innholdet i rapporten, vil ikke politiet si noe om hva den forteller.

Dette er drikkevannskandalen

 • Fredag 7. juni ble det påvist E.coli i fjellbassenget på Øvre Kleppe, og analysene fra flere av dem som har vært innlagt på Haukeland, viser at de har bakterien Campylobacter i avføringen.
   
 • Onsdag 5. juni døde en ettåring av infeksjon på Haukeland sykehus. Det undersøkes om det smittefarlig vannet på Askøy kan være årsaken til dødsfallet.
   
 • Onsdag 12. juni døde en voksen person fra Askøy etter å ha blitt innlagt på Haukeland med mage- og tarmsymptomer i helgen. Personen hadde en alvorlig bakenforliggende grunnlidelse, som gjør at sykehuset er usikker på dødsårsaken. Pasienten skal obduseres.
   
 • Det er anslått at rundt 2000 personer har blitt syke som følge av utbruddet.
   
 • Haukeland sykehus opplyser at totalt 71 personer fra Askøy har vært innlagt. Av disse er 15 barn.

Kommentarer til denne saken