Kvinne kan bli tiltalt for mordbrannforsøk

Slik så det ut i nabolaget på Frekhaug etter at tre hus var forsøkt påtent natt til 6. september i år. En kvinne siktet for å stå bak brannene.

Slik så det ut i nabolaget på Frekhaug etter at tre hus var forsøkt påtent natt til 6. september i år. En kvinne siktet for å stå bak brannene. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kvinnen som er siktet for Frekhaug-brannene i september risikerer tiltale etter mordbrannparagrafen. Likevel blir hun ikke varetektsfengslet.

DEL

Lensmann ved Nordhordland lensmannskontor, Kjell Idar Vangberg, opplyser at saken fremdeles er under etterforskning.

– Kvinnen er ikke fengslet, men har vært inne til nye avhør i saken, sier Vangberg til Avisa Nordhordland.

Kvinnen, som har lokal tilhørighet i Nordhordland, nekter for å ha tent på brannene.

– Det foreligger ingen tilståelse, men vi etterforsker en konkret person som er siktede i saken, kommenterer Vangberg og bekrefter at det er en kvinne.

Sikten for mordbrann

Det må normalt være fare for at bevis kan gå tapt eller fare for gjentakelse for at en mistenkt skal kunne bli varetektsfengslede.

Trass i at kvinnen også er mistenkt for flere branntilfeller i april, har politiet landet på at det ikke er fare for gjentakelse.

– En heihetsvurdering av de to kriteriene har gjort at vi ikke har bedt om varetektsfengsle av vedkommende, kommenterer Vangberg.

Grunnlaget for siktelsen vil lensmannen ikke kommentere nærmere på dette stadiet i etterforskningen.

– Vi har etterforsket saken grundig, og jobbet for å ha godt nok grunnlag for å sikte en person siden vi ikke har en tilståelse.

– Vi har hatt behov for dokumentasjon før vi kunne ta ut en siktelse, og det har vi fått. Vi har gjennomført ransakelse, pågripelse og hatt vedkommende inne til nytt avhør tirsdag der personen ble konfrontert med faktaene, forteller Vangberg.

– Kan vedkommende bli tiltalt etter mordbrannparagrafen?

– Det vil bli vurdert av jurist og til slutt statsadvokaten. Mordbrannparagrafen er med i siktelsen, svarer lensmannen.

Dersom paragrafen blir brukt og vedkommende blir funnen skyldig, kan straffe bli satt til alt fra to til 21 års fengsler.

Avhørt 50 personer

Det var natt til 6. september tre hus i Frekhaugmarka ble påtent. Til alt hell ble branntilløpet oppdaget av en snarrådig nabo før det hadde utviklet seg til en storbrann.

Avisen Nordhordland er kjent med at det har vært frykt for flere branner i nabolaget etter hendelsene i september.

– At det er frykt forstår jeg, men jeg håper det er beroligende at vi nå har siktet en person og at denne personen er gjort kjent med at den er mistenkt. Det kan være avskrekkende, sier Kjell Idar Vangberg.

Politiet har gjort en omfattende etterforskning for å komme til bunns i saken og har mellom annet avhørt 50 personer.