– Jeg vil gå så langt som å sammenligne voldtekt med drap

Andrea Voll Voldum (hvit jakke) ble kjent landet over etter voldtektssaken i Hemsedal i 2014. Onsdag holdt hun hovedtalen på Torgallmenningen under markeringen av kvinnedagen. I sin appell var hun tydelig på at samfunnets holdning til voldtekt må endres.

Andrea Voll Voldum (hvit jakke) ble kjent landet over etter voldtektssaken i Hemsedal i 2014. Onsdag holdt hun hovedtalen på Torgallmenningen under markeringen av kvinnedagen. I sin appell var hun tydelig på at samfunnets holdning til voldtekt må endres. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Mange er ikke oppgående nok til å forstå at man tar seg ikke en drink for mye for å bli voldtatt, sier Andrea Voll Voldum (21) som var årets hovedtaler under kvinnedagen i Bergen.

DEL

Sterk vind og ufyselig snøvær stoppet ikke hundrevis av bergensere fra å møte opp på markeringen av kvinnedagen på Torgallmenningen.

Kvinner og rettigheter er tema for årets 8. mars-parole i Bergen. Hovedtaler på Torgallmenningen er Andrea Voll Voldum (21) fra Lærdal, som ble kjent landet over etter voldtektssaken i Hemsedal i 2014.

Les også: Trosset regnet for å støtte Andre
Les også: «Samfunnets holdninger til voldtekt må endres»

Hun mottar fortsatt hatmeldinger etter Hemsedal-saken og har tunge dager. Likevel valgte hun å bruke sin stemme til å snakke imot fordommer i en sterk appell.

– I mars ble jeg utsatt for en gruppevoldtekt. Jeg ble også dopet ned, forteller 21-åringen.

Hun viser til at det er én av ti som blir voldtatt, men bare én av hundre som blir dømt for voldtekt.

– Akkurat nå er det kvinner i verden som blir voldtatt. Det er så jævlig lett å slippe unna voldtekt. Hvorfor er det slik?

– Bare et ja betyr ja

I appellen var hun tydelig på at en holdningsendring må til.

– Mange er ikke oppegående nok til å forstå at man ikke drikker en drink for mye for å bli voldtatt. Man kler seg heller ikke utfordrende for å bli voldtatt. Disse fordommene må det blir slutt på. Det er bare et ja som betyr ja, påpekte hun til applaus fra folkemengden.

– Jeg vil gå så langt som å sammenligne voldtekt med drap. Et psykisk drap, sa 21-åringen.

8. mars 2017 kvinnedagen

8. mars 2017 kvinnedagen Foto:

Voll Voldum tok opp det hun mener er dårlige holdninger blant lekdommere i voldtektssaker.

– De er ikke likemenn med dårlige holdninger og fordommer. De må lære seg å være objektive. Jeg mener lekdommere bør kurses. De må forstå at voldtektssaker er krevende. De har et stort ansvar.

Les også: «Bergens tøffeste jente» med 8. mars-tale i Gaza

21-åringen mener at rettssikkerheten i Norge ikke er godt nok ivaretatt og straffen for voldtekt ikke er streng nok.

– Dette temaet må ikke ties ihel, sier hun.

Roser russejentene fra Amalie Skram

Teatersjef ved Den Nationale Scene, Agnete Haaland, var konferansier for kvinnedagsarrangementet. Hun roste 21- åringen for at hun klarte å stå i dette.

– Vi tror deg, sa Haaland til stor applaus.

Vivian Skaten Nesse er leder for 8. mars-initiativet i Bergen. Hun forteller at de har opplevd stor positiv respons på at Voldum er valgt som hovedtaler.

– Det hun gjør er veldig viktig. Hun tør å stå opp, sier Nesse.

Nesse er godt fornøyd med at så mange trosset uværet for å være med på å markere kvinnedagen i Bergen.

Ifølge LO var det 2.000 mennesker som gikk i 8. mars-toget i Bergen.

– Jeg synes også det er veldig bra at russejentene fra Amalie Skram videregående skole er her i dag for å delta i markeringen., sier Nesse.

Hun viser til støyen rundt russelåten til guttene på «Playboy 2017».

Les også: Nekter å trekke seg som russepresident
Les også: Drøye russelåter, dataspill og filmer

– Ord og språk er makt. Hvordan man snakker om en kvinne påvirker holdningene våre. Derfor er det viktig at russen står opp og viser sin motstand mot teksten i russelåten.

– Jeg danser på bordet, men er ingen hore

Nora Kristiane Gåskjenn er aksjonssjef i russestyret på Amalie Skram. Hun holder plakaten der det står: Jeg danser på bordet, men er ingen hore.

– Det er viktig for oss å vise at vi ikke aksepterer de holdningen som russelåten representerer. Derfor er vi her i dag, sier hun.

Hovedparolene i år er:

  • «Kamp for full kvinnefrigjøring»
  • «Økonomisk uavhengighet – avgjørende for likestilling»
  • «Mangfold er styrke» «Stopp overgrep – Styrk kvinners rettssikkerhet»
  • «Forsvar likestillingsloven – Kvinner trenger diskrimineringsvern»
  • I tillegg er det en rekke underparoler, både fra politiske parti og andre organisasjoner.

I etterkant at appellene gikk de oppmøtte i tog fra Torgallmenningen til Salem Konferansesenter.

Sterk vind og ufyselig snøvær stoppet ikke hundrevis av bergensere fra å møte opp på markeringen av kvinnedagen på Torgallmenningen.

Sterk vind og ufyselig snøvær stoppet ikke hundrevis av bergensere fra å møte opp på markeringen av kvinnedagen på Torgallmenningen. Foto:

Der var det samtaler om kvinners rettigheter med Andrea Voll Voldum og June Holm, Linn W.F. Nikkerud og Æsæl Manouchehri samt Ingrid Wergeland og Synnøve Konglevold.

Artikkeltags