La 2021 bli et godt år for alle

Slik så det ut i Bergen ved forrige årsskifte. Lite visste vi da om hvilket unntaksår vi var på vei inn i. ARKIVFOTO: AGNIESZKA IWANSKA

Slik så det ut i Bergen ved forrige årsskifte. Lite visste vi da om hvilket unntaksår vi var på vei inn i. ARKIVFOTO: AGNIESZKA IWANSKA

Av

Skadene etter epidemien må helbredes. Først og fremst må tapene og gevinstene fordeles langt bedre enn nå.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.2020 vil gå inn i historiebøkene som et dramatisk og trist år. I Norge fikk vi kjenne på et nedstengt samfunn, stor og plutselig arbeidsledighet og store helseutfordringer. Verre gikk det i våre naboland, hvor dødsfallene forårsaket av covid-19 har vært dramatiske. I hele den vestlige verden har økonomisk aktivitet fått en kraftig smell, med stigende arbeidsledighet og sosial urettferdighet som resultat.

Konsekvensene er ennå ikke overskuelige. Hva som vil være de langsiktige følgene av nedstengingen, både på folkehelse, økonomi og betingelser, kan vi bare spekulere i. Men mennesket har vist seg å være særdeles tilpasningsdyktig. Derfor får ofte pessimistene blant oss sjelden rett.

Epidemien er ikke over, men allerede nå bør det være klart for de fleste at den har rammet svært skjevt. Norge er et godt eksempel. De som har de laveste inntektene har betalt den høyeste prisen – men i liten grad fått ta del i gevinsten. De som har mistet jobben har liten grunn til å glede seg over at aksjemarkedet har satt nye rekorder.

De rikeste blant oss har sett sine verdier øke ytterligere. Som nevnt har aksjemarkedet steget kraftig, det samme har andre investeringsobjekter som eiendom. Null rente gjør at de som har kredittverdighet har kunnet låne knapt uten kostnad. For dem med høye boliglån, men høy jobbsikkerhet, og dem er det mange av i et høykostland som Norge, har koronatiden sørget for høye tall på kontoen.

Uansett situasjon, alle ønsker seg tilbake til en normaltilstand som ligner på den vi hadde før våren 2020. Spørsmålet er hvordan vårt samfunn vil se ut når vaksinen beskytter oss alle fra viruset. Den gode nyheten er at vi selv kan påvirke dette. Pandemien er medisin, men alt det andre er politikk. Hvordan belastningen og gevinsten av pandemien skal fordeles bør bli det store politiske spørsmålet inn mot valget i året som venter.

Verden blir ikke den samme. Det er god grunn til å anta at rentene vil være lave i lang tid. Forskjellen mellom dem som eier og dem som leier vil derfor bli større. Å få tilgang til kapital vil bli enklere for dem som allerede har mye fra før. For dem som bare har sin arbeidskraft å leve av kan det bli trangere. Skal Norge fortsette som et godt samfunn for alle, må fordelingen i samfunnet bli mye bedre. Evner vi dette, kan 2021 bli starten på noe godt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken