Påvirkning

– Klart at elevene skal gå på konsert med Marcus. De finner ting på Tiktok og andre sosiale media som er 100 ganger verre enn Kamelen. Kanskje det er mye bedre å snakke med ungdommene enn å pakke dem inn i dyne og skjerme dem for alt i samfunnet. Det er ikke bra.

Med vennlig hilsen

Lennart Vetås

Takk til Sølve

Sølve Rydland skriv i BA 26.05.: «At regjeringa, med støtte frå Høgre og Framstegspartiet i Stortinget, har bestemt seg for ikkje å stilla krav om at elevar skal ha rett på læringsressursar på si eiga målform, er langt frå nokon bagatell. Det er ein trussel mot det norske språket.»

– Du peikar på eit overgrep mot tusenvis av elevar i grunnskulen. Dette har eg vore engasjert i som pedagog i 42 år, medlem i Noregs Mållag, no bestefar til 6 born og unge som har vore og er utsett for denne diskrimineringa!

Magne Rydland

Red. anm: Oppmerksomme lesere vil se at summeren har samme etternavn som politisk redaktør Sølve Rydland. De er i perifer slekt.

Always Look on the Bright Side of Life

– Jeg skulle mene at de aller fleste kjenner overskriftens sangtittel fra Monty Python's Flying Circus. Imidlertid, er det sant at optimistene lever lenger her i verden? Vel, jeg stiller bare spørsmålet. For min egen del, og når sant skal sies, synes jeg til tider at det er vanskelig å se lyst på tilværelsen.

Det menneskelige vanvidd feier daglig gjennom radio, TV og aviser. En sjelelig belastning for oss vanlige dødelige og maktesløse mennesker. Det hjelper lite at optimistene forsøker å se det positive i all elendigheten. Hvor i all verden skal en henvende seg for å få litt påfyll med positiv livskraft?

Vel, det mangler ikke på intelligente og kvikke mennesker som lurer rundt oss og lokker med formler og råd. Vi oversvømmes av tilbud. Gjør visse øvelser og finn fred og lykke. Healere som vil helbrede. Synske som vil fortelle oss om fremtiden. Andre øvelser vil utvikle personligheten vår. Det hjelper bare så lite. Tankene går sine egne veier. De følger tiden. Det hender og foregår så mye.

Med referanse til overskriften: La alt dette vanviddet ta seg av seg selv. Kan en dråpe vann få en blomst til å reise seg, er det håp for den mest mismodige av oss. En fanget fugl i bur synger jo. Den har glemt elendigheten fra i går, og roper ut at hver dag og hver time er kostbar. I morgen kan det være for sent å juble over livet.

Lykke med enkle midler er en livskunst. Bare på den måten kan en glede andre. Dessverre er vi for mange som er dim på synet. Kanskje vi vokser bedre med lave mål enn høye. Se på alt og betrakt det som en gave fra Gud. Bli en oase. Bli en optimist. Vi lever fremdeles i et land der vi slipper å bli knuget ned om en er en opposisjonell.

Etter å ha grublet litt over livets gjenvordigheter, tror jeg mer på optimisten enn realisten. Optimisten bringer lys der det er mørkt. Han dyrker ikke sine egne problemer, for han vet at lykken ikke er en gevinst. Han vet at penger er et gode, men med dem alene er han intet verd. Han søker ekte kjøpekraft andre steder. Det han gjør i dag, kan han ikke gjøre i morgen. Han forstår et godt reisefølge. Men aller mest forstår han at hver dag han ikke lever, er en tapt dag.

Jarle Johannessen Loddefjord

Det får være grenser!

– For en tid tilbake hadde Sparebanken vest åpent på dagtid hvor kunden trakk en kølapp, og ble betjent. Etter en periode ble det holdt åpent kun noen timer for dagen. Nå er der ingen åpningstid. Alt er stengt, har en behov for kontakt med kundebehandler må en bestille time! Etter besøk i banken ser jeg til min store forbauselse at nå skal også minibanken fjernes! Hva blir så det neste? At den digitale verden er kommet får så være, men det får da være grenser! Dette er slett kundeservice!

Johan Holstad

Svar: Vi kan forstå at det er uvant at man ikke lenger kan dukke opp i banken når som helst, men vil understreke at banken er mer tilgjengelig enn noen gang – riktignok på nye måter. Stadig færre kunder oppsøker banken, folk har vent seg til å bestille time. Kundene våre kan enkelt avtale et møte med en av våre rådgivere, akkurat som når man skal til frisøren eller legen. På den måten kan man være trygg på at rådgiveren stiller best mulig forberedt til å hjelpe akkurat deg. I tillegg er kundesenteret vårt tilgjengelig fra kl. 7–23 alle dager, her kan man ringe eller chatte og få hjelp med en gang. Ofte får kunden hjelp til det han eller hun trenger på telefonen, slik at man ikke trenger å møte opp i banken.

Når det gjelder fjerning av minibanker, henger dette sammen med at bruken av kontanter i samfunnet over tid har vært fallende. Bruken av minibanker for innskudd og uttak har falt mye de seneste årene. I stedet bruker folk Kontant i Butikk, bankkort, betalingsautomater og ikke minst digitale løsninger som Vipps og mobile betalingsløsninger. Håper dette er til hjelp!

Med vennlig hilsen

Hanne Dankertsen

Kommunikasjonsdirektør,

Sparebanken Vest –

Kommunikasjon

Seg selv nok

– Bergen legger hele tiden for dagen at den er best i klassen, «seg selv nok». Fremstår som topp kvalifisert til «onkel Trygve» sine splitt-kommune-midler. Trenger ikke sende søknad en gang, «onkel Trygve» kan bare instruere kommunaldepartementet å sette Bergens kommunegrenser slik de var rundt 1628 så kan byen få være i fred for slike utidige utfordringer som f.eks. å bygge infrastruktur – og Vestlandet får da muligheter å utfolde seg mot lyse fremtidsutsikter.

Øystein Valle

Flott innlegg

– Jeg vil takke Vigdis Ravnøy for det flotte innlegget i Summetonen torsdag. Jeg er helt enig i alt hun skriver!

Jan Ove Carlsen,

Åsane Arbeiderpartilag

Bøketreet i Kaigaten

Atter blir Bergen sentrum et tre fattigere. I Kaigaten 8 holdt Gula Tidend til. Huset skal ha blitt bygd av en som het Mohn, og treet ble derfor kalt «Mohneparaplyen». Patruljerende konstabel i Marken sto under treet når det regnet. Der kunne man finne ham hvis det ble bruk for ham.

Det hvite huset i midten var fløttmannshus. Når fløttmannen var hjemme og ledig for oppdrag, stilte han årene inntil veggen utenfor huset.

Lisbeth Larsen

Fridagar

– Ingen land har så mange fridagar som Norge, skriv Sigurd O. Larsen i laurdags-BA. Dette er feil. Det er mange land som har fleire fridagar enn Noreg. Blant andre Austerrike, Portugal, Spania, Frankrike, England, Italia og Tyskland.

Helsing Odd Inge Matre,

Loddefjord

Les flere summetoner her: Det virker som butikkene kan gjøre hva de vil med prisene