Gå til sidens hovedinnhold

La ikke sentrum kun være en uterestaurant

Det er ikke mange plasser igjen i sentrum for folk som ikke ønsker å bli eksponert for alkohol.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Korona-nedstengingen har satt sine spor. Vi har opplever rekordstor arbeidsledighet og en rekord når det gjelder antall permitterte. Mange bransjer blør; kulturlivet, idretten, drosjenæringen, reiselivet og sentrumshandelen. Listen er lang.

Når alt igjen skal åpnes er det viktig å se for seg hvordan den «nye» tiden blir. Tiden etter pestens år. Det som er spesielt viktig er å definere sentrum. Hvordan vi ser for oss Bergen sentrum når alt åpner?

I pandemitiden har vi sett at kjøpesentre ute i bydelene har overtatt mer og mer av handelen. Sentrumshandelen blør.

Det er blitt en tendens til at man definerer sentrum, nesten utelukkende med serveringsbransjen. Den er en viktig del av sentrum.

Like viktig er de små spesialbutikkene, som blomsterhandlere, gullsmeder, bokhandlere, fiskebutikker, klesbutikker, og skobutikker som klamrer seg fast til sentrum. Når flere slike butikker som finner veien til kjøpesentre utenfor sentrum, blir sentrum fattigere. Sentrum dør uten dem.

Hvilke vyer skal vi ha for Bergen sentrum? Et sted for handel, bosetting og kultur, eller et sted vi bare reiser til når vi skal drikke oss fulle? Skal sentrum bare bli et trafikk-knutepunkt for buss og bane, for så å livne til om natten?

Serveringsbransjen har hatt mange gode år. En stadig liberalisering av skjenkereglene har gjort at området fra Radisson og til Nikolaikirkeallmenningen er en eneste stor uteservering. Det samme gjelder på Torget i Hollendergaten, Skostredet, Vågsallmenningen og ved Mathallen. Store deler av sentrum er en eneste stor uterestaurant, riktignok mest i vår og sommersesong.

Det kommer sikkert også til å skje det samme når den nye regnbueplassen åpner i Vestre Torggate. Legger vi til Torggaten ved Lille og Skipperen, samt Olav V Plass og ved Wesselstuen, er det ikke mange plasser igjen i sentrum, for folk som ikke ønske å bli eksponert for alkohol.

Det er nok mange småbarnsfamilier som ønsker seg en bytur. De vil slappe av med barna, uten å sitte i en uterestaurant, eller på andre måter ønske å eksponere sine barn for alkoholservering.

Les også

«Ta deg et glass vin, for du har fortjent det»

Den som har levd en stund, husker sikkert alkoholfrie møteplasser, og Napoleonskakene fra Reimers konditori. Man husker utsikten fra Kafe Bergenhus, lefsene fra Bondeungdomslaget sin kafe, rekesmørbrødene fra Kafe Ulriken, den billige kaffen fra kafeen på Sundt og Kløverhuset. Slike kafeer var møteplasser, der småbarnsfamiliene kunne finne seg til rette. Dessverre forsvant disse stedene når Kafeer med C kom. Da skulle alle selge alkohol.

I dag har sentrum rikelig med serveringsplasser for alkohol. Forsvinner noen av dem som følge av pandemien, er det bare en «sunn korrigering» i bransjen, for å bruke et begrep fra finansnæringen. For dem som frykter denne korrigeringen, kan det tenkes at det kommer noen nye, og mer spennende møteplasser, som en fugl føniks opp av konkurs-asken.

Vi har alkoholservering i «hele» sentrum.

Vi har knapt noen friarealer til tiltak som ferieklubben for barn. Utendørs plass til gjøglere, utendørs kulturarena for barn og ungdom, finnes det knapt.

Skal man gi tilskudd til sentrumsnæringen, eller en håndsrekning, er det kanskje lurest å tenke husleiestøtte til småbutikkene, og spesialbutikker i sentrum. Kanskje også til Thairestauranten i Øvregaten, og kunsthåndverkerne på Bryggen.

La ikke sentrum bli bare en uterestaurant. Vi trenger også steder der musikerne kan få et publikum i sentrum, der man kan ta med barna. Vi trenger arealer til gjøglerne, gatemusikanten og ellers til folk, uten å bli eksponert for alkohol. Eller er det alkoholen som skal redde sentrum?

Les også

Det bør bli tillatt med alkohol på Brann Stadion

Les også

Hvorfor må barn ha et forhold til alkohol?

Kommentarer til denne saken