La oss samle alle for sommerbyen Bergen

– Kanskje kan vi denne rare sommeren få et innblikk i alt det spennende Bergen har å by på. Hva om vi hadde samlet kommunen, DNS, UiB, Husfliden, gatekunstnere og musikanter til en slags korona-sommerskole? Det hadde vært så gøy. Arkivfoto: Skjalg Ekeland

– Kanskje kan vi denne rare sommeren få et innblikk i alt det spennende Bergen har å by på. Hva om vi hadde samlet kommunen, DNS, UiB, Husfliden, gatekunstnere og musikanter til en slags korona-sommerskole? Det hadde vært så gøy. Arkivfoto: Skjalg Ekeland

Av

Tenk om vi kunne forene alle kreative krefter i i byen vår denne sommeren. Hvor alle kunne delt sin kunnskap og gjort Bergen til en by å bare «dingle» i.

DEL

MeningerJeg ønsker meg et samlende Bergen hvor vi forener våre krefter for å gjøre Bergen til verdens beste by å bo i. For alle.

I sommer må mange belage seg på å være hjemme og tenk om alle kreative krefter: skateboardere, kunstnere, musikere, skuespillere og håndverkere, kunne tilbudt kurs for barn og voksne nå i sommer? Tegnekurs, malekurs, lære å spille gitar, lære å synge, hoppe strikk, strikke, sy bunad, lage mat, snakke et nytt språk, danse capoeira, lage iskrem.

Kanskje kunne Kunstskolen i Bergen, Universitetet i Bergen, Den Nationale Scene og andre stilt sine likevel tomme lokaler til disposisjon, slik at vi kan gjøre byen levende gjennom det skapende?

Kanskje har dere noen fagfolk som ønsker og vil gjøre sin kunnskap tilgjengelig? Kanskje kan vi i denne rare sommeren, hvor flesteparten av oss har innstilt oss på «staycation», kan virkelig få et innblikk i, og delta på, alt det spennende som byen vår har å by på. Endelig er det tid til å være turist i egen by, suse opp med Fløibanen eller dingle seg til Ulrikens topp i en av vognene der.

Kanskje skal vi endelig få spankulere sakte over Bryggen, hvor vi med en softis i hånden kikker innimellom alle smitt og smau som ligger der. Vi kan se keramikkunstnere, steingale menn med interesse for stein, kikke innom et museum, kjøpe en håndlaget kaffe, se hva en illustratør gjør, se hvordan fisk har vært med på å lage Bergen til den byen vi kjenner i dag.

Kanskje skal vi innom forsvarsmuseet, innom Rosenkrantztårnet og kjenne hvor kaldt det faktisk er i et fangehull. Kanskje vil vi bort og hilse på pingviner og sjøløver, kanskje til og med Akvariet kan gi litt rabatt på årskort, så kan vi gå der flere ganger?

Vi kunne kanskje fått spontane konserter i byen vår, hvor de som nettopp da, akkurat der, fikk det med seg. Dette hadde kanskje gjort byen enda mer aktuell, levende og mere attraktiv å bare gå litt og «dingle» i.

Heidi Synnøve Hølleland ser frem til sommer i Bergen.

Heidi Synnøve Hølleland ser frem til sommer i Bergen. Foto:

Kanskje Bergen kommune kunne vist oss hva de gjør: hvordan de legger verdens vakreste brostein i våre rene gater?

Kanskje ville vi ha gått innom kirkene våre, ikke bare for å gjøre vår plikt i begravelser og barnedåper, men for å ta en titt på historiene som skjuler seg i alle delene: hvor kommer treverket fra? Hvor er vinduene laget? Hvor kommer steinen fra? Har den gjort noe annet før den ble til Mariakirken?

Kanskje kan vi gå gjennom Vågsbunnen og ta en pølse på Trekroneren, på dagtid, og spørre om vi får et glass saft. Kanskje kan vi slå av en prat med en gallerist i sentrum og se på hvilke utstillinger de har, kanskje vil du ha et nytt bilde, fra en kunstner som har bodd mange rare steder og har laget et maleri som treffer akkurat deg i sjelen.

Kanskje går vi på restaurant, eller kafé eller tar en tur på en forestilling eller en kino. Kjenner på hvor heldige vi er som faktisk både kan gjøre det igjen og har råd til det. Kanskje kan vi kjøpe en bolle og en kopp kaffe til en som sitter utenfor, uten den muligheten.

Kanskje kan du gå på besøk, til den gamle tanten din og gi henne en kopp kaffe og snakke om gamle dager, når hest var best og hun danset i nasjonalbaletten på unge føtter som nå er hovne og vonde.

Kanskje kan vi samles i gaten og lage gatefest? Kanskje kan vi møtes over hekken og si hei, invitere inn og by på det vi har. Kanskje Norsk Flid Husfliden vil bli med? Vist gammelt håndtverk sammen med andre som er eksperter på slikt rundt om? Sy bunad, eller handlenett eller andre broderier? Bergen kommune kan kanskje bidra med litt midler? Og Gjensidigestiftelsen?

Kanskje kan Bergen kommune og BOF, kanskje i samarbeid med Bergen Turlag, få på plass bedre sanitærforhold ved de mest tilgjengelige plassene for teltliv og naturvære og lose folk hit? Sette opp porta-potti og vann og sørge for renhold og god avfallshåndtering, slik at vi får en sommer UTEN mye boss og bæsj i naturen?

En slags korona-sommerskole? Noen som tar ballen? Er det en god idé? Kan Bergen Sentrum organisere slik at det samles på en felles plattform: for eksempel «sommerbergen»?

Det hadde vært så gøy!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags