Gå til sidens hovedinnhold

Lager lydkunst fra vinduer over hele byen

Kunstner Emma Fuchs Sjövall har banket på flere dører de siste dagene. I helgen ble vinduer fra 22 leiligheter over hele byen åpnet for å spille av kunstprosjektet.

Emma Fuchs Sjövall er initiativtaker til kunstprosjektet «Window Conversation».

De siste to ukene har hun prøvd å finne vertshus, eller rettere sagt vinduer som skal sende ut lyd noen timer. Tilfeldige møter med menneskene som bor der, har blitt løsningen.

– Det er så sympatisk at de fleste har en positiv innstilling til å være vertshus, folk er virkelig glad for å være med på prosjektet. Jeg har hatt veldig flaks med både folkene og vinduene, mener Sjövall.

Fra hus til hus

Sjövall driver med lydbaserte verk og performancer, og de siste fire ukene har hun jobbet intenst med lydprosjektet.

– Det hele startet med «window exibition» for et år siden her i Bergen. Jeg var den eneste som stilte ut et lydbasert verk. Da kom idéen om å lage et lignende event, med fokus på lytting. Etter lang isolasjonsperiode og mye håpløshet føles dette som å komme tilbake i mitt rette element, det betyr mye, forteller svensken.

Lørdag kunne du gå mellom hus og høre ulike stemmer fra ulike steder, fra ulike steder.

– Prosjektet er en kobling mellom Bergen og verden. Mellom det private og lytting i fellesskap, sier kunstneren.

Lydsnuttene kommer fra ulike kunstnere verden rundt og består av alt fra spesifikke lyder, til poesi med å bo i Israel, til en anonym kunstner som sender et rop om hjelp fra flyktningleir i Hellas.

Kunstnere får komme ut i verden. Alle stiller viktige spørsmål. Jeg er interessert i lytting og hvordan det påvirker hvordan vi forholder oss til omgivelsene, lyd kobler oss sammen.

Gøy å være med

På Sydneshaugen er det flere i nabolaget som har sagt ja til å stille et vindu i leiligheten sin til disposisjon.

– For oss er det litt tilfeldig at vi ble vertshus. Da vi ble spurt tenkte jeg, ja det kan vi vel. Jeg har ikke tatt stilling til hva som skal spilles av, det er et tydelig budskap men vi er bare vertshus. Men det er gøy å være med på, sier Torill Hesjedal Hartwig.

Rundt hjørnet finner vi Matthijs Van Meurs.

– Meg og kjæresten min sa ja til å være med. Vi skal sette ut bord og stoler slik at folk kan sette seg ned å lytte om de ønsker. Det er første gang jeg er del av et kunstprosjekt, vi har mye musikk i nabolaget, men å være med på et kunstprosjekt blir noe helt nytt.

Kommentarer til denne saken