Gå til sidens hovedinnhold

Laget festival på seks uker

Verdensdagen for psykisk helse er rett rundt hjørnet, og i den anledning arrangeres Rausfestivalen i Bergen for fjerde år på rad.

For to måneder siden var det ingen som visste om det kom til å bli festival. Nå står programmet klart og på fredag går Rausfestivalen av stabelen på Kulturhuset.

– Jeg ville ikke at dette skulle gå bort, bare fordi det har vært et skikkelig drittår. Så nå har vi hatt seks uker med intensiv jobbing og fått stablet festivalen på beina igjen, sier festivalsjef for Rausfestivalen, Tone Raknes.

– Mange stilte opp på kort varsel

Hun var lenge usikker på om det kom til å bli festival i det hele tatt, først og fremst av personlige grunner.

– Da vi bestemte oss for å kjøre på og arrangere festival, var jeg forberedt på at det ikke kom til å bli helt sånn som jeg hadde sett for meg, siden vi hadde så lite tid.

Men ifølge festivalsjefen har det gått over all forventning.

– Folk i denne byen er utrolige greie. Så fort vi fikk støtte, gikk vi i gang med alt av booking, og alle har stilt opp på veldig kort varsel, sier festivalsjefen og fortsetter:

– Vi har blant annet fått med oss artister som Michelle Ullestad og Kobe, som vi har ønsket oss i flere år.

I år har de også fått med seg Mental Helse Hordaland og Psyktærlig som samarbeidspartnere.

– Jeg er rett og slett sjokkert over hvor bra dette viste seg å bli.


– Ville nå frem til flere

Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse omhandler livet under og etter pandemien. Det er også temaet for helgens festival.

– Det handler i hovedsak om å følge opp de rundt seg, sier festivalsjefen.

Raknes startet Rausfestivalen sammen med Oda Hamre i 2018.

– Vi var enige om at de fleste markeringer av Verdensdagen for psykisk helse var ganske lukket. Dette ønsket vi å gjøre noe med.

– Vi ville nå frem til flere, og bestemte oss bare for å satse og lage festival.

Festivalen byr på både panelsamtaler om psykisk helse og konserter. Og ifølge festivalsjefen jobber de mye med å ha like høy kvalitet på begge deler.

– Tidligere har noen kommet for å høre panelsamtalene, og andre kommet for musikken sin del. Men i fjor var det mange som kom for å få med seg begge deler, og det håper jeg de fortsetter med.

– For hovedmålet med hele dette prosjektet er åpenhet rundt psykisk helse.

Deler informasjon på SoMe

Selv er Raknes veldig opptatt av åpenhet rundt psykisk helse, og poster mye om dette på sosiale medier.

– Jeg deler mye om meg selv om mine erfaringer rundt psykisk helse. Det jeg prøver å formidle er vel at man ikke er alene, og at man kan ha det greit selv om ting er vanskelig.

Hun deler også mye generell informasjon om psykisk helse.

– Mange vet ikke hvor de skal begynne å se etter informasjon, enten for sin egen del eller for å hjelpe noen rundt seg. Og jeg synes det er helt greit å dele, så derfor føler jeg også på et ansvar for å gjøre det.

Kommentarer til denne saken