«I morgen reiser mange nydelige flyktninger fra Vardåsen i Asker til Bergen. Vennligst ta godt vare på dem! Jeg har akkurat sagt adjø til de og tårene triller fortsatt. Det er en gjeng vakre mennesker som kommer. »

Facebook-statusen ovenfor ble skrevet av leder for Refugees Welcome to Asker & Bærum, Mona Underdal-Loktu, på siden til søstergruppen i Bergen.

Hun forteller at flyktningene hadde vært på Vardåsen akuttmottak i fire uker.

– De fleste er fra Syria, Irak og Iran. Det er enslige og familier, sier Underdal-Loktu til BA.

Fortvilet

Hun kan ikke få fullrost de nye Landås-beboerne.

– De er som deg og meg, bare enda mer ydmyke og empatiske. Med oss var de engasjerte, og fornøyde med brukte klær og en trygg seng, det sier jo litt.

Å flytte fra et akuttmottak til et annet var fortvilende.

– De var først glade over å skulle flytte, men følte seg oppgitte og maktesløse da de forsto at de ikke er kommet videre i systemet.

– Hektisk, men gøy

Tirsdag kveld var det invitert til beboerfest ved det midlertidige mottaket på Landås. Tre busser med 70 til 80 asylsøkere ankom midt i festen.

– Det ble hektisk, men vi hadde det veldig gøy, forteller Tove Britt Myrmel, midlertidig leder for Landås mottak, til BA.

At antallet beboere fordoblet seg, bød på noen utfordringer.

– Det var ikke klargjort for så mange, så vi måtte trikse litt. Enkelte var litt misfornøyde med å måtte dele rom, men alle fikk seng til slutt, sier Myrmel.

Aktivitetsleder på plass

Mottaket teller nå rundt 150 asylsøkere, men har kapasitet til hele 630 beboere. Flyktningene kommer fra ulike steder, flest fra Syria og Nord-Irak.

– Det er fremdeles lenge til vi når toppen, men det er fint at det går noen dager mellom hver gruppe. Da får de tid til å bli kjent med hverandre og installere seg, mener Myrmel.

Myrmel savner å få i gang et skikkelig aktivitetsprogram.

– Nå har vi fått en aktivitetsleder som jobber med å spikre et skikkelig program. Det gleder vi oss til, sier mottakslederen.

Midlertidig mottak

UDI-direktør for Region vest, Atle Berge, tror at beboerne vil bli værende en god stund.

– Vi regner ikke mottaket på Landås som et akuttmottak, men som midlertidig. Det er rustet for å ha flyktningene boende lenger enn akuttmottakene, sier Berge.

Landås har avtale for ett år, men han tror ikke de vil bli boende så lenge. Flyktningstrømmen er i ferd med å tynnes ut.

– Det har kommet rundt 31.000 i år, historisk mange. Vi hadde ventet rundt 11.000 ved inngangen til året. På det meste kom det over 400 om dagen, mens det nå kommer 20 til 50.