Gå til sidens hovedinnhold

Jordbærbonden sliter med avlingen: – Bærene råtner

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er ikke akkurat det helt store i år. Det har vært dårlig vær for lenge, sier Olav Johan Kongshaug på Askøy.

Han selger jordbær privat. På et godt år håper han å produsere 6–7000 halvkiloskurver med jordbær, men i år blir det ikke slik.

– Nei, jeg får nok ikke produsert mer enn kanskje 60 prosent av det, sier Kongshaug.

Aldri sett maken

Han er ikke alene. Bama opplyser fredag at de aldri har sett maken til ødeleggelse av jordbæravlingene, da spesielt i Agder og Rogaland.

– Det har aldri skjedd så mye skade på bærene som det vi har sett akkurat nå. Vi har mistet cirka 40 prosent av vår plan for jordbær på landsbasis, og det har store konsekvenser for produsenter og alle som omsetter bær, sier Roger Utengen, kategorisjef bær i Bama, til NTB.

Norsk jordbærproduksjon starter på Sørlandet, og det er også der de har blitt rammet hardest av gråskimmelsoppen så langt. Frykten er at soppen har blitt resistent mot plantemidlene som brukes.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi er veldig interessert i å finne ut hva som skjer. Plantene kan bli resistente, og det har vi sett i utlandet. Bransjen må finne ut av dette sammen, sier Utengen.

Prisøkning

– Det er ille, det er det, men det har vært dårlige år før også, sier Lasse Erdal fra markeds- og prisutviklingsseksjonen i Landbruksdepartementet til NTB.

Etterspørselen etter jordbær er stor hele året, og om sommeren blir som regel nesten alle norskproduserte jordbær solgt.

– Dette er uventet. Tradisjonelt sett pleier prisen å gå ned nå på grunn av økt tilførsel, men som det er nå blir det nok sannsynligvis en høyere pris, sier Erdal.

Ellers i året dekkes den norske etterspørselen av import fra utlandet, og det ventes at man må importere også i sommer. Dette kan likevel ikke hindre prisøkningen.

– Det som har vært importert fra utlandet er også ganske dyrt, uansett vil en så stor avlingssvikt vil føre til høyere pris, sier Erdal.

Økonomisk tap

Kongshaug sier soppen også angriper hans avling på Askøy, og at det er svært vanskelig å stoppe den når en plante er rammet.

– Når en infisert plante kommer i kontakt med en frisk, smitter det jo med en gang. Vi forsøker å plukke ut så mye som mulig, men det er ikke lett, sier han.

De siste to årene har vært gode på Askøy. Spesielt i 2014 var et «kronår» som Kongshaug beskriver det.

– Da var det en fin vår og sommer. Det er jo det som kreves. Sol, varme og litt vann. Vi hadde en veldig fin periode på forsommeren i år, men den siste tiden har det vært trist. Det er sånt som skjer. Vi har gode og dårlige år, sier Kongshaug.

– Hvordan påvirker den dårlige avlingen deg?

– Det blir jo et økonomisk tap, men jeg er i den situasjonen at jeg er pensjonist, så da er det ikke så farlig. Men det er alltid kjekt å få det skikkelig til. Når det er så mye som er råttent, tar det lang tid å plukke bærene skikkelig. Det må jeg leie inn folk til, og det koster jo, sier han.

God blåbærsesong

Blåbærsesongen var ganske begredelig i fjor, og det drar vi nytte av nå.

– I dårlige bærår får planten mer energi på høsten til å danne blomsterknopper, og da følger gjerne et godt år etterpå, forklarer seniorforsker Rolf Nestby ved Norsk institutt for bioøkonomi til NTB.

Det er flere ting som skal klaffe før det virkelig bugner. Blåbær er en hardfør plante, og den tåler godt at det er litt kjølig. Det er likevel viktig at høsten ikke blir for kald når blomsterknoppene dannes, og temperaturforholdene i fjor la til rette for det.

Når planten kommer i blomst, skal det helst være varmt og fint for pollinering. I år traff en varmebølge store deler av landet på forsommeren, nettopp i den perioden blomstringen fant sted.

– Blåbær blomstrer tidlig, omtrent samtidig med at bladene skyter ut. Så vi er avhengig av godt vær og at det er insekter til stede, sier Nestby.

I Sverige viser målinger at det ventes dobbelt så mye bær som i et gjennomsnittsår i store deler av landet. I Sør-Sverige er det ventet opptil to ganger så mye som normalt.

Sveriges landbruksuniversitet har de siste 13 årene utarbeidet prognoser for blåbærhøsten, og årets sesong later til å bli den beste siden målingene startet, skriver TT. Kun de nordligste områdene kan «bare» vente seg et normalår.

I Norge har man ikke tilsvarende prognoser, men Nestby sier det er mye som tyder på at det blir like gode forhold her. Han kjenner forholdene best i Midt-Norge, men har rekognosert så langt nord som Harstad.

– Ja, vi ser at det er mye blomster og det later til å bli veldig bra, sier han.