Gå til sidens hovedinnhold

– Langt fra den beste løsningen

De hadde gjort nytten. Men hele tiden hadde molokene også vært små brannfeller. – Folk hadde en lei tendens til å kaste engangsgriller oppi. Nå har vi gjort en endring på de største av områdene våre!

For abonnenter

Heretter må du bare å bli vant til de røde og blå konteinerne, når du tar turen til byens best besøkte friluftsområder/badeplasser.

Griller i restavfallet

– Ved Tennebekktjørna, pluss de største områdene i Fana som Melkeviken, Grønneviken og Kyrkjetangen i tillegg til Vollane i Eidsvåg, er molokene, som skulle ta hånd om alt restavfallet, gravd opp og fjernet.

Bjørn W. Nilsen er driftsleder hos Bergen og Omland Friluftsråd (BOF), og har fulgt utviklingen på grillfronten over år.

– Ofte hendte det at folk kastet engangsgriller i disse restavfallsmolokene, og så tok det fyr. Dette til tross for at vi hadde egne kurver til brukte griller.

Nilsen viser en stor rød konteiner som nå erstatter de langt mindre kurvene. Kurvene gjorde nok nytten, men kapasiteten til den store røde er langt større enn en kurv.

– Og så er molokene altså byttet ut med store blå konteinere. Dette med rød og blå og hver sin oppgave, bør være enkelt å forstå.

Om det i den røde nå skulle havne noe brennbart restavfall sammen med en varm engangsgrill, vil en slik brann være enklere å ta hånd om enn om det brenner i en molok.

– Dessuten er det nå langt enklere å ta hånd om engangsgrillene. En komprimatorbil tømmer en slik konteiner på et øyeblikk. Dermed er det og slutt på at vi måtte putte grillene i sekker.

Grillsesongen er allerede i gang. Det har Nilsen og hans mannskaper merket. Da snøen smeltet og temperaturen steg, gikk det ikke lang stund før mange søkte til friluftsområdene.

– Foreløpig ser det greit mht. hvordan folk har håndtert bosset rundt på områdene. Bilene som var ute mandag, kom tilbake helt fulle etter å ha besøkt de litt mindre områdene, hvor det står beholdere/spann.

Men om grillsesongen er begynt, er det en stund til bergensere og striler kommer i bademodus.

– Vi har ennå ikke vært rundt med mattene til stupebrettene og markeringsbøyene. Men vi begynner så smått om ganske kort tid. Og da er det utkantkommunene vi tar først.

Toalettene er åpne

Foreløpig er det ingen føringer for hvordan friluftsrådet skal håndtere toalettene rundt på badeplassene.

– De er åpne og vi satser jo på mest mulig rengjøring av disse, og i Bergen er vi i høysesongen ute hver dag og spyler toalettene. Men alle toalett er uten vanntilførsel, så jeg oppfordrer alle til ha med våtservietter og Antibac. Vi satte ut håndsprit i fjor på enkelte områder, men enten ble spriten stjålet, eller kastet i toalettet. Nå må publikum hjelpe seg selv.

Kommentarer til denne saken