Lærer Johannes Eidem viser to ivrige elever hvordan håndtere slipemaskinene.
Har ingen hast
Båtpusseprosjektet er en del av undervisningen til Bergen kompetansesenter for læringsmiljø på Kystkultursenteret i Sandviken.
Og dette er båt nummer to i serien av oppussingsprosjekt.
– Det er ingen hast, og om vi ikke får den klar til en spesiell dato, skyver vi på tiden. Som sørlending, mener jeg jo at båten bør være klar til påske, men det er langt fra noe krav, sier Eidem med et smil.
Både han og kollega Øyvind Solheim velger å skynde seg langsomt. Det viktige her er at elevene som er innom, får en god mestringsfølelse – at de ser fremgang og resultat av arbeidet.
Det kan ta tid, og tid har man nok av.
Historien til «Samson» er spesiell. Den ble bygget av en unggutt på 14–15 år inne på låven på en Tysnes-gård. Båtbyggeren døde i 1977, og siden har båten blitt stående på gården.
På sjøen har ikke båten vært på rundt 50 år. Det var etter å ha lest i BA om den forrige båten som gutter fra kompetansesenteret pusset opp, at etterkommerne av båtbyggeren tok kontakt.
Familiens ønske er at, når den står fiks ferdig og igjen er garantert sjødyktig, kan den kjøpes tilbake dersom man er fornøyde med resultatet.
Og om fortsettelsen for «Samson» i Sandviken blir like bra som tiden frem til nå, tror vi Tysnes-familien får tilbake et lite smykke av en båt.
– Det er jo det vi håper på, da, sier lærer Johannes forteller at navnet «Samson» hadde båten med fra Tysnes.
Eierne følger med
– Har eierne vært innom og sett hvordan det går?
– Ja, og de kommer innom igjen om ikke altfor lang tid. For oss er det gøy at familien virkelig er med. Nå trenger vi deres vurdering for det videre løp. Dette er jo ikke et lite prosjekt, og det er mange avgjørelser som tas underveis. Hva skal vi videre velge av produkter osv.
Den forrige båten, en ørliten passbåt, var bygget i kryssfiner, mens «Samson» og båtens styrke ligger i at den er klinkbygget og i solid tre.
– Gjør oss stadig nye erfaringer og lærer nye tekniker – og båten var egentlig i langt bedre stand enn hva vi drømte om, sier Eidem.
– Vi tok i bruk varme for å få skrapt bort mest mulig maling, og mye maling var ensbetydende med at båten har vært stelt pent med. Innenfor er den helt perfekt.
Nå gjenstår å få bort resten av malingen, bunnsmurningen, lakken og all natingen forut.