– Å invitere ungdomsskoleelever til en gratiskonsert med Kamelen mener jeg er helt på trynet, sier Alexander Aak Eide, lærer ved Skranevatnet ungdomsskole i Bergen.

Hvert år inviterer Bergenfest til en gratiskonsert for absolutt alle ungdomsskoleelever i Bergen. I fjor var det Kjartan Lauritzen som underholdte elevene på Plenen. I år får Kamelen æren.

Det synes ikke lærere og rektor ved Skranevatnet skole noe om. Nå har de besluttet å lage et annet opplegg for sine elever denne dagen.

Tok et standpunkt

Lærerne kritiserer samtidig både Bergenfest og Bergen kommune for valg av artist. Konserten sponses av kommunen og Sparebanken Vest.

– Den typen holdninger og handlinger Kamelen er kjent for, er nøyaktig det motsatte av hva vi på skolen ønsker å lære ungdommene våre, sier Aak Eide.

– Hvilke holdninger og handlinger sikter du til?

– Artisten har gjentatte ganger vært i media med problematiske uttalelser, hendelser og voldsepisoder. Vi ser også at ungdom blir påvirket av holdningene han fremmer i for eksempel «Si Ingenting», sier læreren.

Han påpeker at dette ikke bare er hans personlige synspunkt, og hevder at det var en «unison enighet» blant personalet på skolen om å ikke dra på konserten. Rektor Anita Hinna bekrefter at Skranevatnet skole ikke skal på konserten.

– Har sonet sin straff

Festivalsjef på Bergenfest, Frank Nes, ønsker kritikken velkommen og forstår at det er delte meninger rundt artistvalget.

– Vi er enige internt om valget av Kamelen. Dette er noe vi har snakket om over tid. Vi har arrangert konsertene hans i en årrekke og flere i vår organisasjon har blitt godt kjent med Marcus. Vi vet at han har et ønske om å være et godt forbilde.

At lærere og kulturaktører har ulike oppfatninger av hva et positivt forbilde er, kan han likevel forstå.

– At Kamelen er vår utvalgte artist er uansett først og fremst en kunstnerisk vurdering. Musikken hans er populær blant de yngste, og denne konserten er for dem, sier Nes.

Nes presiserer at Bergenfest Ung er et gratistilbud som skolene selv velger om de vil benytte seg av eller ikke. Han minner samtidig om at Mosele har sonet sin straff for det han ble dømt for, og at han må få ta del i samfunnet.

– Å ta del i samfunnet handler for Marcus sin del blant annet om å spille konserter for publikum. Hvis vi skal nekte ham å gjøre det, strider det mot et viktig rettsprinsipp i Norge.

Elever synes det er dumt

Aak Eide fikk blandet respons da han informerte sine elever om skolens beslutning.

– Flere hører jo på Kamelen, og synes det er dumt at vi dropper konserten. Men ganske mange synes også at det han står for ikke er noe bra, og støtter avgjørelsen.

Læreren presiserer at han synes det er helt greit om ungdommene på hans skole hører på og liker Kamelen.

– De som vil se Kamelen, kan jeg få gjøre det på privaten. Men jeg synes ikke det er rett at elevene skal få en slik konsert satt opp på en obligatorisk skoledag.

Artistens manager, Leo Ajkic, synes det er synd at lærerne ser det slik som de gjør. Han forstår dem, selv om han ikke er enig.

– Gjennom media får man kanskje et feilaktig inntrykk av hvordan Kamelen er. For meg som kjenner Marcus godt, er jeg imponert over hvordan han har utviklet seg som person. Det er inspirerende å se hvordan han er som bror, kjæreste, sønn, musiker og ung forretningsmann, sier manageren.

Hovedpoenget til manageren er at Kamelen faktisk er et forbilde for mange unge, enten lærerne vil eller ikke.

Dessuten mener han at signaleffekten av å skjerme elevene fra konserten er uheldig.

– Hvis Kamelen ikke får gjøre konserter, så sier man på en måte til ungdommene at man ikke får komme tilbake til samfunnet hvis man gjør feil.

– For tidlig

Læreren mener det er superfint om Mosele har tatt grep, og at alle fortjener nye sjanser. Likevel står han fast på at artisten ikke er egnet til å fremføre en konsert for byens ungdomsskoleelever.

– Som lærer har man et visst oppdrag og ansvar overfor dagens unge. Da tenker jeg at hvis man tar en lytt på tekstene og får med seg fremtoningen til artisten via media, er det uforenelig med det skolen bør stå for.

Konserten går av stabelen tirsdag 13. juni.