Gå til sidens hovedinnhold

Lærere har også krav på et trygt arbeidsmiljø

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Når alle bare møter fem personer privat, lager vi rom for at lærerne kan møte elevene sine,» uttalte kunnskapsminister Guri Melby (V) i kjølvannet av innstramningen i smittevern-retningslinjene. Forstå det den som kan.

I løpet av en uke kan en lærer møte hundrevis av elever, på ulike klassetrinn. På grunn av sykefravær og karanteneregler, må vikarer hentes inn. De jobber i forskjellige klasser, på forskjellige skoler.

Elevene skal holde seg i såkalte kohorter i skoletiden. Til og fra skolen sitter de derimot tett i tett i smekkfulle busser. På fritiden henger de sammen på tvers av skoler, og i idrettslagene treffer de nye venner. Privat derimot, kan man bare være med sine aller nærmeste i små grupper.

Sannheten er at mange lærere og barnehageansatte opplever arbeidssituasjonen som lite betryggende. Jeg hører om det hver dag. I klasser med 25–30 elever, er det umulig å holde den mye omtalte meteren i avstand. Heller ikke i barnehagene og SFO kan barn og voksne holde god nok avstand. Sjansen for å bli smittet er overhengende. Da hjelper det lite om man går med munnbind på butikken og offentlige steder der meteren ikke kan overholdes.

I Bergen hører vi om den ene skolen etter den andre hvor deler, eller hele skolen, blir satt i karantene. Sandgotna, Slettebakken, Alvøen og Mjølkeråen er noen av stedene.

Smitten brer seg med fornyet styrke. Derfor må lærerne igjen hive seg rundt og drive hjemmeundervisning. Det forventes at lærerne er disponible på sin private mobil, sitt private bredbånd, digitale læringsarenaer og e-post.

Selvfølgelig stiller de lydige og pliktoppfyllende lærerne opp. Ansvar for elevers læring ligger i ryggmargen.

Man kan spørre seg: Gjelder ikke arbeidsmiljøloven i skolen? Har vi et trygt og forsvarlig arbeidsmiljø? Dessverre ikke, slik situasjonen er nå. Jeg forstår godt at lærere i risikogruppen har grunn til å være spesielt bekymret, inkludert elever med familiemedlemmer som er sårbare.

Regjeringen må slutte å overse skole- og barnehageansatte når smittevern-retningslinjene oppdateres.

De ansattes organisasjoner må tas med på råd sammen med politikere og helsemyndigheter. Bare slik kan man skape gode tiltak som blir møtt med forståelse av de som står i frontlinjen. Det bør du få med deg, kunnskapsminister Guri Melby.

Les også

Drapet er et angrep på hverdagen

Les også

Sykkelsabotasje er ikke «fantestreker»

Kommentarer til denne saken