Utdanningsforbundet trapper opp lærerstreiken og tar ut ytterligere 1.800 medlemmer fra mandag. Dermed vil forbundet ha 8.100 medlemmer i streik. I tillegg er det drøyt hundre medlemmer fra Skolenes landsforbund og Lektorlaget i streik.

Lokalt er Askøy, Alver og Øygarden nye uttaksområder. Barnehager og elever i førsteklasse skjermes også denne gangen, skriver Utdanningsforbundet i en pressemelding.

– Stor kampvilje

Med det nye uttaket som trer i kraft på mandag neste uke, vil forbundet ha nesten 1700 i streik i Bergen. I tillegg er 129 lærere fra Askøy, Sotra og Knarvik tatt ut.

– Kampviljen er det ingenting å si på, fastslår lokallagsleder for Utdanningsforbundet i Bergen, Bente Myrtveit, overfor BA.

Opptrappingen meldes om dagen etter et nytt, kraftig uttak ble iverksatt. Nå går ting raskt.

– Dette handler om å få politikerne på banen. Politikerne må innse alvoret i den fastlåste konflikten som forhandlingspartene står i sentralt, opplyser hun.

Myrtveit mener det er på høy tid at nasjonale politikere kommer på banen nå.

– Hvordan føles det at så mange elever blir skadelidende?

– Overhodet ikke godt. Dette føles krevende og utfordrende. For enkelte av elevene snakker vi om lang tid siden streiken startet, spesielt på videregående og de første ungdomsskolene vi tok ut.

BA har spurt Myrtveit om hun kan konkretisere hva lærerne krever fra arbeidsgiverorganisasjonen KS.

– Vi ønsker en tydelig plan fra arbeidsgiver for hvordan vi kan motvirke den negative lønnsutviklingen som lærerne har hatt. Slik at vi kan restaurere statusen til lærerne. Hovedprioriteten var en tydelig satsing på lønnen til lærere med lang utdanning og ansiennitet, forteller hun.

Advarer mot tvungen lønnsnemnd

Den lokale streikesjefen forteller at det er potensial til å øke omfanget ytterligere. Hun anslår at det er over 1000 lærere som fortsatt ikke er tatt ut.

I fjor fikk de streikende lærerne seg en skikkelig kalddusj da det ble erklært tvungen lønnsnemnd. Hun advarer regjeringen mot å gripe inn med tvang nok en gang.

– Det vil være uklokt. Tvungen lønnsnemnd vil bare bety at vi må begynne den samme streikejobben igjen 1. mai 2023. Den underliggende konflikten vil bare vedvare.

Fastlåst sentralt

Utdanningsforbundet mener regjeringen må på banen og legge press på det rødgrønne flertallet i styret i kommuneorganisasjonen KS for å få slutt på streiken.

– KS har avvist våre løsningsforslag og viser direkte motvilje til å få slutt på denne streiken. Vi har lagt på bordet forslag som kan bidra til å gi elevene flere lærere med lærerutdanning, bidra til at lærerne ikke blir lønnstapere nok en gang – og gi lærere med lang utdanning og erfaring et bedre resultat, sier Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal.

Han sier han beklager sterkt at Riksmekleren måtte gi opp forsøket på å finne en løsning som begge parter kunne leve med. KS spekulerer i at elevene etter hvert rammes så hardt at streiken ender med tvungen lønnsnemnd, mener han.

– Våre løsningsforslag var edruelige og kan gjennomføres uten å bryte frontfagsrammen, understreker Handal.

Saken fortsetter under listen

Rektor advarer: – Se hva elevene taper

Rektor ved Christi Krybbe skole, Martin Aas, håper på en snarlig løsning.

– Jeg forstår all argumentasjonen for streik, men jeg ønsker at våre elever skal ha et godt skoletilbud. Dette gjør også at jeg blir litt bekymret med tanke på rekruttering til læreryrket, og hvordan lærere blir sett på lønnsmessig.

– Vi må se på hva elevene taper. Elevene skal ikke være taperne i en slik konflikt.

Skolebyråd Linn Katrin Pilskog (Ap) i Bergen vil ikke kommentere streiken.

Reagerer på uttalelser

KS har tidligere tilbakevist at de ikke har kommet lærerne i møte. Forhandlingsleder Tor Arne Gangsø viste forrige uke til at de har lagt frem et konkret forslag til løsning. Han reagerte også kraftig på uttalelser om at KS skulle spekulere i tvungen lønnsnemnd.

– Det er en helt grunnløs påstand. Det er Utdanningsforbundet som velger å trappe opp streiken, sa han til NTB mandag.

Les også

1,5 millionar til styreleiaren i KS. Eg har aldri sett liknande.