– Altfor mange ledere løper fra ansvaret

For å skape endring nytter det ikke å ha 20 ulike målsettinger. – Velg tre-fire punkter og fokuser på disse, råder lederekspert Robert Mood. FOTO: EIVIND A. PETTERSEN

For å skape endring nytter det ikke å ha 20 ulike målsettinger. – Velg tre-fire punkter og fokuser på disse, råder lederekspert Robert Mood. FOTO: EIVIND A. PETTERSEN

Da mannen ved siden av ham ble skutt i hodet av en snikskytter i Syria hadde FN-sjef Robert Mood to valg som leder.

DEL

Som sjef for FNs observatørstyrke ble den norske offiseren Robert Mood sendt inn i et utbombet område ved byen Homs i 2012.

– Vi kjørte ubevæpnet inn i ingenmannsland og stoppet på en åpen plass. Kvinner og barn strømmet ut, det var hektisk med masse hyl og skrik. Så blir en person skutt i hodet og drept rett ved siden av meg!

Saken fortsetter under bildet.

Robert Mood gir råd til norske ledere. Tirsdag holdt han foredrag under Arbeidsmiljøkonferansen på Clarion-hotellet på Flesland.

Robert Mood gir råd til norske ledere. Tirsdag holdt han foredrag under Arbeidsmiljøkonferansen på Clarion-hotellet på Flesland. Foto:


– Vi må snu!

Den tidligere generalinspektøren for Hæren, nå rådgiver og foredragsholder innen ledelse, serverte kraftig kost under Arbeidsmiljøkonferansen 2019 på Clarion-hotellet på Flesland tirsdag.

Robert Mood er kjent for å være en leder med integritet og som står for sine verdier. Vi lar ham fortsette den dramatiske historien som underbygger dette:

– Kofi Annan (FNs generalsekretær) hadde gitt oss i oppdrag å etablere kontakt med opprørerne. Da skuddet lød fra snikskytteren var det noen som mente dette ble for farlig og at vi måtte snu. Da kom en marokkaner og en egypter jeg hadde i gruppen min og sa nøkternt: «Hvis noen vil oss vondt kunne de tatt oss ut for lengst. De vil bare teste om vi har nerver til å stå i den samme situasjonen som syrerne allerede var oppe i, forteller Mood.

Robert Mood

  • Født 8. desember 1958 i Kragerø. Norsk offiser og generalløytnant.
  • Har vært generalinspektør for Hæren og sjef for FNs observatørstyrke i Syria (UNSMIS, 2012). Tidligere sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten (UNTSO).
  • Tildelt Fritt Ords Pris «for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet.» Også mottatt Forsvarets likestillingspris.
  • I oktober 2017 ble han valgt til president i Norges Røde Kors.
  • Utga boken «Ledelse er ingen popularitetskonkurranse», Cappelen Damm (2017).

Kilde: Wikipedia

Ikke bare ja-mennesker

Den norske FN-offiseren besluttet at den ubevæpnede observatørgruppen skulle bli værende. Ingen flere skudd falt.

– Vi satte oss ned, drakk søt te og fikk til en god dialog. Dessverre oppnådde vi ikke langvarige resultater i Syria. Men dette eksempelet viser at når man setter sammen en gruppe, så trenger man mennesker med ulike legning og bakgrunn. Du må dyrke tøffe diskusjoner, dyrke uenigheten, sier Mood.

Hans råd til andre ledere er å omgi seg med folk som tør å kritisere det du gjør og sier. Han mener altfor mange ledere dytter ansvaret over på andre og blir usynlige når ting går galt.

– Du må bære ansvaret fra du går på jobb til du er ferdig. Dersom du slår bildøren opp og lager merke i nabobilen, legger du da en lapp på ruten eller stikker du av? Alt handler om integritet, mener Robert Mood.
Artikkeltags