Gå til sidens hovedinnhold

Ledelsen i Ap i Bergen: Setter Marte Mjøs Persen på listetoppen

Representantskapet i Ap i Bergen har rangert sine tre første kandidater til stortingsvalgslisten for Hordaland: Marte Mjøs Persen, Eigil Knutsen og Ruth Grung står på de tre første plassene.

AUF lanserte bergensordfører Marte Mjøs Persen som stortingskandidat like oppunder sommeren, og leder Endre Toft la ikke skjul på at hun ville fortjene en plass helt på toppen av listen.

I dag har representantskapet i Ap i Bergen sendt ut sitt listeforslag til høring i de ulike lagene i Bergen. Her er Persen satt øverst, foran Knutsen og Grung.

– Vi er heldige som har mange gode kandidater, som i tillegg til god standing i Bergen også er godt kjent i resten av fylket, sier leder i Ap i Bergen Geir Steinar Dale.

– To av navnene er eksisterende stortingsrepresentanter som har gjort en fremragende jobb for Bergen og regionen. For den første kandidatens del har hun hun utmerket seg som en svært dyktig ordfører og fylkesleder i Ap.

Har fire i dag

Denne perioden har Ap i Hordaland valgkrets fire representanter på Stortinget. De ble valgt inn i denne rekkefølgen: Magne Rommetveit (Stord), Jette Christensen (Bergen), Eigil Knutsen (Bergen) og Ruth Grung (Bergen).

Verken Rommetveit eller Christensen tar gjenvalg. Denne gang forventer flere at Bergen får førsteplassen på Hordalandslisten, og mye ligger til rette for at det blir Marte Mjøs Persen.

Men i Ap er det en striks politikk på at det skal være annenhver kvinne, annenhver mann på valglisten.

Samtidig er det grunn til å tro at det er en kandidat fra en annen hordalandskommune enn Bergen som blir andrekandidat, om Persen blir førstekandidat.

Risikerer å få inn tre

I tillegg viser de svake partimålingene at Ap i Hordaland risikerer å få inn bare tre ved det kommende valget.

– På den måten risikerer dere ikke at Ap i Bergen sin (foreløpige) andrekandidat, Eigil Knutsen, blir skjøvet ned til en fjerdeplass på den endelige hordalandslisten, fordi tredjeplassen skal gå til en kvinne?

– Jo, normalt vil det være slik. Men vi vet per dags dato ikke hvem som spilles inn fra omegnskommunene. Dette blir et spørsmål som må avklares i den videre prosessen, sier Dale.

– Men vi har et klart mål om at vi minst skal ha fire kandidater på Stortinget.

Da AUF uttalte at de ville ha Mjøs Persen på topp, sa hun at det er knall å være ordfører i Bergen.

– Men vi trenger bergensere på Stortinget, og Arbeiderpartiet i regjering, så dette vil som sagt veie tungt når jeg skal ta stilling til nominasjonsprosessen.

Nå er hun altså kandidat, formelt.

– Jeg er veldig glad for den tilliten mitt eget lokallag viser meg, og hvis partiet og bergenserne vil det, så jeg gjerne gjøre det jeg kan for å være en tydelig stemme fra vest på Stortinget, sier Marte Mjøs Persen selv.

Kommentarer til denne saken