KOMMUNISTENE kuppet den første sosialdemokratiske dagsavisen i Bergen (og Norge) noen år tidligere, i 1922.

IKKE NOK MED DET. Kommunistene tok også over Bergens Arbeiderparti, som eide avisen. Den dag i dag er Bergens Arbeiderparti lokallag av Norges Kommunistiske Parti. Jo da, det finnes fortsatt. Men den gang var kommunistene byens største parti.

STRIDEN mellom byens sosialdemokrater og kommunister var skarpere enn vi kan forestille oss i dag. Tidligere redaktør i Bergens Tidende, Kjartan Rødland, har fortalt at kommunistene hadde væpnede vakter ved Arbeidets trykkeri på Torget, fordi de fryktet at sosialdemokratene ville ta tilbake sitt gamle trykkeri. Men det gjorde de ikke. De trykket i Morgenavisen, byens Høyre-avis. Samarbeidet mellom Høyres og Arbeiderpartiets aviser fortsatte til Morgenavisen gikk konkurs i februar 1984. Da var avisen bare en skygge av det den hadde vært i sin storhetstid.

I BA REGNER VI røttene våre tilbake til Sophus Pihl, som startet Arbeidervennen da han kom fra Sør-Afrika til Bergen våren 1885. Pihl, som kjente Karl Marx og Ferdinand Lasalle, regnes som arbeiderbevegelsens grunnlegger. Flere av de syv som gjenreiste en sosialdemokratisk dagsavis i Bergen for 80 år siden, kom fra Arbeidet, som var en fortsettelse av Pihls avis Arbeidervennen. De syv fikk også i oppdrag å gjenreise et sosialdemokratisk parti i Bergen, og feie kommunistene ut av fagforeningene de kontrollerte. Hvor avisen sluttet og parti- og fagforeningsarbeidet begynte, er i ettertid ikke lett å se. Den gang var det neppe viktig. Journalistikk og politikk var nesten samme sak, den gang. Med startkapital fra LO, ble Arbeidet utkonkurrert på knapt tre år.

DA BEGYNTE Bergens Arbeiderblad å kalle seg BA og satte seg som mål å konkurrere med Bergens Tidende. Det var avisen godt i gang med, da den tyske okkupasjonen snudde opp ned på det meste i 1940. I distribusjonsrapporten fra 9. april 1940 sto det nøkternt: «Avisbudene hadde litt problemer med å krysse frontlinjene i byens utkant». BA kom ut en stund etter at Bergen var okkupert, i daglig konflikt med den militære sensuren.

MEN EN NATT i februar 1941 brøt folk fra byens naziparti seg inn i BA-huset i Christian Michelsens gate. Da folk kom på jobb neste morgen, ble de stanset av væpnede vakter fra Nasjonal samling, forteller BA-pensjonist Anna Walle. Redaktør Oscar Ihlebæk ble sendt til fangeleir i Tyskland. Disponent Mons Lid havnet i fangeleiren på Espeland.

I BA ER VI STOLTE over historien vår. BA-folk har kjempet mot kommunismen og nazismen, med livet som innsats. I dag er kloden krympet. Nesten alt er annerledes. Den velstanden for folk flest drømte om og kjempet for i 1927, er langt på vei blitt virkelighet, i Bergen. Men i 2007 som i 1927 er vi folkets, fremtidens og Bergens avis.

DE 80 skal vi feire senere i år! Gled dokkar! Og gratulerer med dagen.

* Har du en mening om BA eller vil sende en hilsen?