Både for og mot krig

Artikkelen er over 10 år gammel

Sak: Siv Jensen (Frp) deltok i går kveld på et møte som støttet Israels krig, og demonstrerte deretter for fred.

DEL

Leder SIV JENSEN (Frp) innledet i går kveld på et møte til støtte for Israel i Oslo. Hun innledet sammen med Ingebrigt Sørfonn (KrF), som leder Israels venner på Stortinget. Han var ikke god nok israelsvenn for Hordaland KrF, som vraket ham til fordel for Laila Dåvøy på nominasjonsmøtet. Sørfonn stilte opp etter at KrF-leder Dagfinn Høybråten hadde moral, vett, kanskje også politisk nese nok til å avslå.

SENERE PÅ kvelden deltok Siv Jensen på demonstrasjonen for fred og fredsforhandlinger. Line Khateeb, bergenseren som leder Palestinakomiteen, kritiserte Jensens dobbeltholdning: «Du kan ikke være for Israels krigføring klokken fem og mot klokken syv», sa Line Khateeb til NRK i går.

«LA MEG slå fast at krig er det verste som er, det vet også mange nordmenn som kan huske den gangen dette landet også var rammet av ufred, det å bli rammet i eget land slik Israel har gjort. Nå svarer landet med å bruke sin rett til å forsvare seg», sa Jensen.

MEN JENSEN roter. Det er Israel som okkuperer Gaza. Ikke Gaza som okkuperer Israel.

EN MENINGSMÅLING i osloavisen VG i går, viste at 64,1 prosent er motstandere av Israels krigføring i Gaza. Bare 15,9 prosent støtter Israels invasjon, et moralsk uholdbart standpunkt, som bare kan forklares med bortforklaringer.

SIV JENSEN er kritisk til mediedekningen av krigen i Gaza. I NRK klaget hun over at Tromsø-legen Mads Gilbert, medlem av partiet Rødt, får komme til orde «usensurert» med det hun kaller propaganda mot Israel.

DEN ISRAELSKE hæren har stengt Gaza for pressen lenge før de startet bombingen 3. juledag. Dermed er vestlige øyenvitner blitt svært sentrale for vestlige medier. Gilbert har derfor ikke bare blitt intervjuet i norske medier, men også av en rekke andre lands medier.

MADS GILBERT og hans kollega Erik Fosse risikerer livet som leger i en krigssone. Deres personlige mot og engasjement for krigens ofre er sterkt og synlig. Gilbert og Fosse har fortalt om hva de har sett og opplevd som leger på Shifa-sykehuset i Gaza, der de tar imot drepte og sårede palestinerne. Det de har fortalt er ødeleggende for Israels fra før elendige omdømme. Men det er øyenvitneskildringer fra en brutal og dypt umoralsk krig mot en utarmet og stort sett ubevæpnet sivilbefolkning.

DET VAR SLIKE øyenvitneskildringer den israelske regjeringen søkte å hindre, ved å stenge pressefolk ute fra Gaza. Det var modig og snarrådig gjort av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) å sette inn norsk diplomati og bevilge penger for å få de to legene inn i Gaza.

OG HVEM var det Siv Jensen mente burde ha sensurert Mads Gilberts uttalelser? Den israelske militærsensuren? Norske myndigheter sensurerer som kjent ikke sine borgere, verken Jensen, Gilbert eller andre ekstremister. I et Frp-styrt Norge ville kanskje den sensuren som ble avskaffet da vi fikk en grunnlov i 1814 bli innført igjen? Eller?

Artikkeltags