BA mener: La oss snakke alvorlig om å lage flere barn

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at det lages flere barn i Norge. Forleden besøkte hun en barneskole i New Delhi. Noen mener at løsningen kan være å ønske flere utenlandske barn velkommen til Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at det lages flere barn i Norge. Forleden besøkte hun en barneskole i New Delhi. Noen mener at løsningen kan være å ønske flere utenlandske barn velkommen til Norge. Foto:

Av

En ting er å ønske seg flere barn. Noe helt annet er å forstå hvorfor det fødes færre og vise at man mener alvor.

DEL

LederStatsminister Erna Solberg (H) har ved flere anledninger tatt til orde for at vi bør lage flere barn. Senest da hun holdt sin nyttårstale for det norske folk på fjernsyn.

Vi tolker dette som et alvorlig forsøk på å komme den såkalte «eldrebølgen» i forkjøpet. Fødselstallene har gått kraftig ned de siste årene. Mye tyder på at det ganske enkelt trengs mer og flere yngre krefter for å få velferdsstaten til å fungere like godt fremover.

Så langt har det blitt sagt mye rart til Solbergs ønske om økt forplantning. Noen mener at vi ikke trenger å lage disse barna selv. Vi kan for eksempel «importere». Det er for eksempel millioner av flyktningbarn å ta av. Solbergs egen barneminister – Linda Hofstad Helleland (H) – kunne vært utstyrt med et bedre svar da hun skulle forsøke å parkere import-løsningen i Klassekampen forleden.

Hun foretrekker å gjøre det selv. Fordi mange av de vi tar imot utenfra har lav utdanning, snakker dårlig norsk og mangler kompetanse. «Det vil ta tid og kostnader å integrere dem i arbeidslivet». Tja, det er mulig regjeringen har planer om å endre på dette, men så langt mangler også barn som fødes i Norge både språk og utdannelse.

På den andre siden har noen svart at vi ikke bør få flere, men langt færre barn. Enten av hensyn til miljø, eller av hensyn til økonomi. «Miljø-emissærene» mener at vi må bli færre for at kloden skal overleve. En ganske anerkjent forsker slår fast at hver enkelt av oss er en utgiftspost. Jo flere av oss, jo dyrere blir det for staten, jo flere skal dele på oljefondet.

Flere, færre eller like mange barn – det viktigste er at vi tar bedre vare på de barna vi får og deres foreldre. Før man i fullt alvor ber nordmenn lage flere barn burde man ha vist langt større vilje til å gjøre samfunnet mer barnevennlig. Fødselsklinikker som tar seg tid til både barn, mor og far. Barnehage og skole for alle. Et arbeidsliv som legger til rette for at ansatte får barn. Sørge for at alle barn får et like godt utgangspunkt – uavhengig av foreldrenes økonomi.

Jo da, hadde det vært forskere eller miljøvernere i Paradis sammen med Adam og Eva, så kunne verden unngått mange problem. BA har likevel mer tro på Erna Solbergs ønske.

Artikkeltags