Gå til sidens hovedinnhold

Bombe mot ytringer

Artikkelen er over 13 år gammel

BA mener: Åtte mennesker ble i går drept i et terrorangrep mot den danske ambassaden i Islamabad i Pakistan.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Bombeangrepet mot den danske ambassaden i Pakistans hovedstad Islamabad, er sannsynligvis en hevnaksjon. Det kan være Jyllands-Postens tegninger av profeten Muhammed. Det kan også være Danmarks deltakelse i Irak og Isaf-styrken i Afghanistan.

Hvem som står bak bombeangrepet, er ikke kjent. Pakistan og Afghanistan har et mangfold av kjente og ukjente grupper. Selvmordsbomberen kom seg forbi sikkerhetskontrollen i en bil med 30 kilo sprengstoff. Han opererte neppe på egen hånd. Forhåpentligvis vil pakistansk politi finne de skyldige.

De fysiske skadene på den danske ambassaden, og på den norske som ligger like ved, er beskjedne. Verre er det at selvmordsbomberen tok med seg åtte i døden. Tredve ble skadet, mange alvorlig. Lokalt ansatte ved ambassaden og pakistanske sikkerhetsfolk er blant de drepte og skadde, ifølge Danmarks utenriksministeren Per Stig Møller.

Danske institusjoner og bedrifter i den muslimske verden har blitt rammet av mange angrep og trusler siden Jyllands-Posten trykket tolv uskyldige tegninger av profeten Muhammed i september 2005. Saken har ulmet siden, og flammet opp fra tid til annen, sist da flere aviser trykket dem på nytt nettopp. Danske soldater har deltatt i Irak og kjemper mot Taliban Sør-Afghanistan. At noen ville slå til mot den danske ambassaden i Islamabad, er derfor ingen overraskelse. Det var mer overraskende at pakistansk politi ikke klarte å hindre angrepet mot ambassaden.

Danmarks utenriksminister sier de som står bak bombeangrepet må være folk som vil forpeste forholdet mellom Vesten og den muslimske verden. Det har han trolig rett i. De som tyr til vold når de skal protestere mot meninger og handlinger de ikke liker, er motstandere av de menneskerettighetene vestlige demokratier bygger på, som rettssikkerhet og ytringsfrihet. De som lemlester i islams navn bekrefter Jyllands-Postens karikaturtegning av profeten Muhammed med en bombe i turbanen, den som har gjort så mange muslimer rasende.

Jyllands-Posten hadde full rett til å trykke tegningene av Muhammed, selv om mange mente det var respektløst. Trykkingen er en del av den vestlige verdens ytringsfrihet. I våre land er det lov å gjøre narr av religioner og religiøse symboler. Det har tvunget våre egne religiøse ekstremister til å moderere seg, og godta at meningsmangfoldet som gir dem religionsfrihet, også må omfatte de som mener noe helt annet. Selv om det også i vårt land er noen som ikke liker det, griper de ikke til vold og mord for å markere sin uenighet.

I 2005 valgte de fleste norske redaktører, deriblant vi i BA, å la være å trykke de danske tegningene. Vi ønsket ikke å bidra til å stimulere motsetningene mellom islamske ekstremister og våre hjemlige islamhatere. Men hvis disse uskyldige tegningene fremdeles møtes med voldshandlinger, er det grunn til å revurdere den avholdenheten.