BA mener: Fjern gassballongene fra 17-mai-feringen

 Sløsingens høydepunkt må være å fylle edelgassen i fargerike plastfigurer. Når dette i tillegg blir til flyvende boss når ungene har gått lei, eller ganske enkelt glipper snoren, burde galskapen være komplett, mener BA.

Sløsingens høydepunkt må være å fylle edelgassen i fargerike plastfigurer. Når dette i tillegg blir til flyvende boss når ungene har gått lei, eller ganske enkelt glipper snoren, burde galskapen være komplett, mener BA. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fargerike plastballonger fylt av helium er mer boss og sløseri enn glede. Forby dem.

DEL

LederSuperhelter og fantasifigurer som stiger mot himmelen er et sikkert tegn på at 17. mai er over. Det flyvende plastbosset er blitt et vanlig syn på nasjonaldagen. En god del vil ende opp i sjøen, og kanskje i magen på en hval etter at ballongens helium har sivet ut. Resten er ute i skog og hei. 

Uvesenet bør forbys. Ikke bare på grunn av den fargerike plasten som havner i naturen, selv om det i seg selv burde være grunn god nok. Et annet tungtveiende argumentet mot ballongene er den svært lette gassen helium.

Edelgassen som gir plastbosset oppdrift er en begrenset ressurs. Skulle verden gå tom for gassen vil det få dramatiske konsekvenser. Helium har kritiske bruksområder innen medisin, forskning og industri. Sykehusenes avanserte MR-maskiner, ofte avgjørende for å stille diagnoser, er ett eksempel på innretninger som er avhengige av helium-gassen for å fungere.

Dessverre er det per nå ikke mulig å fremstille helium på kunstig vis. Gassen finnes som forekomster i berggrunnen. Derfor har forskere i lang tid advart mot sløsing av ressursen. Blant annet av den nobelprisvinnende fysikeren Robert Richardson ved det anerkjente Cornell-universitetet i New York.

Han peker på at jordkloden har brukt 4,7 milliarder år på å fremskaffe helium-ressursene som i dag finnes. Fortsetter sløsingen, anslår Richardson at vi har 100 års forbruk før reservene er tømt.

Skulle verden gå tom for gassen vil det få dramatiske konsekvenser.

Problemet er lav pris. Amerikanske myndigheter bestemte i 1996 at deres reserver skulle selges ut. Mens helium var en strategisk viktig gass under den 2. verdenskrig og i den kalde etterkrigstiden, ble den til en handelsvare. Det har sørget for at prisene kollapset, med et unødvendig overforbruk som resultat.

Sløsingens høydepunkt må være å fylle edelgassen i fargerike plastfigurer. Når dette i tillegg blir til flyvende boss når ungene har gått lei, eller ganske enkelt glipper snoren, burde galskapen være komplett. Men neida. På 17. mai ble flere ballongselgere i Bergen observert mens de klippet snoren til restlageret av usolgte ballonger.

Innkjøpskostnaden er svært lav, men prisen som kreves av foreldre er drevet opp til det absurde på 17. mai. Det gir ballongselgere gode inntekter – og få grunner til å spare på ressursene eller bry seg om bosset de skaper.

Neste gang 17. mai skal feries i Bergen bør derfor det edelgassfylte plastbosset forbys fra Bergen. Evner ikke kommunen sette foten ned, bør foreldre og besteforeldre si klart og tydelig nei når ungene vil ha.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags