BA mener: Folk flest må selvsagt få del i gevinsten

Siv Jensen (Frp) forhindrer ikke lønnstillegg ved å snakke til LO-leder Gerd Kristiansen om skattelette.

Siv Jensen (Frp) forhindrer ikke lønnstillegg ved å snakke til LO-leder Gerd Kristiansen om skattelette. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lavere kronekurs ga i fjor høyere prisstigning og svekket kjøpekraft. Samtidig ga kronekursen stor gevinst for eksportnæringer.

DEL

LederFolk flest her til lands fikk i fjor mindre å rutte med. Forleden ble de «endelige» tallene lagt frem av Teknisk beregningsutvalg (TBU). Lønningene steg med 1,7 prosent, mens prisene steg med 3,6 prosent. Lavere skatt bidro til å redusere forskjellen og dempe noe av virkningen – spesielt for dem som betalte mindre skatt. I gjennomsnitt falt reallønnen med 1,2 prosent.

Disse tallene bør og vil få stor betydning for det kommende lønnsoppgjøret. Spesielt fordi prisstigningen ble høyere enn antatt da man holdt på med lønnsoppgjør i fjor. Arbeidstakerorganisasjonene vil uansett ha vondt for å akseptere flere år på rad med nedgang i reallønnen. Fagforbundets leder sier rett ut at reallønnsnedgangen må stoppes.

Det overrasker ikke at NHO ønsker seg lav lønnsvekst. Det er verre at man begrunner med at lav lønnsvekst bidrar til mindre smertefull omstilling i arbeidslivet. Det er toppen bare delvis tilfelle. Det hadde stått mer respekt av arbeidsgiverorganisasjonen om man heller uttalte vilje til å gi de som har gjort jobben litt av fortjenesten.

Ønsket om lav lønnsvekst kan denne gangen provosere. Det kan være at folk flest ganske enkelt oppfatter det som rettferdig at også arbeidstakere får oppleve litt vekst igjen. Dessuten går det nå ganske bra i store deler av vårt næringsliv, og da vil det absolutt ikke skade med litt omfordeling. Som det kan være mulig å komme ganske rimelig fra – målt i prosent. Årets prisvekst blir trolig bare rundt 2 prosent.

En bedring av kjøpekraften vil absolutt hjelpe norsk økonomi. Spesielt om folk flest får bedre kjøpekraft.     

Omfordeling betyr svært mye for vår økonomiske utvikling. Norge ser ut til å være på rett vei igjen, men en bedring av kjøpekraften vil absolutt hjelpe norsk økonomi. Spesielt om folk flest får bedre kjøpekraft. I så måte kan lønnstillegg treffe bedre og flere enn skattekutt.

Finansministeren legger vekt på at skattelettelser virket positivt på kjøpekraften i fjor.

Totalt sett ja, men det kan være at folk flest skjønner at dette først og fremst gjelder kjøpekraften til de som har fått mye skattelette fra regjeringen – de rikeste. Folk flest er mer avhengig av å få litt gevinst i lønnsoppgjør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags