Minste motstands vei går ofte rett til Arna

Inger Lise Venheim (t.v.) og Anna Søgnesand ønsker ikke å få det nye tilbudet til byens rusavhengige etablert her ved tidligere Garnes videregående skole.

Inger Lise Venheim (t.v.) og Anna Søgnesand ønsker ikke å få det nye tilbudet til byens rusavhengige etablert her ved tidligere Garnes videregående skole. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Arna ville ikke være med i den nye Bergen kommune i 1972. Siden har bydelen til stadighet opplevd å bli overkjørt.

DEL

MeningerTidligere denne uken har vi lest i BA at beboere på Garnes ikke ønsker at byens gatehospital skal legges til Arna. Dette hospitalet er et nytt helse- og omsorgstilbud til rusavhengige.

Arna var den eneste av de gamle kommunene der flertallet stemte imot å gå inn i den nye storkommunen Bergen. Før 1972 opplevde Arna en sterk økning av folketallet. Etter 1972 har både folketall og annen utvikling stått i ro. Det er stort sett bare det ingen andre vil ha som havner i Arna.

Tenk bare på da bossbehandlingen ble diskutert som mest på 1980-tallet. Arna var svært aktuell. På denne tiden begynte også debatten om ny godsterminal. Det er fortsatt aktuelt å plassere den i Arna. Ikke bare en plass i Arna. Etter hvert som andre bydeler vil unngå godsterminal har det dukket opp både ett og to alternativer til i Arna.

Etter 1972 har både folketall og annen utvikling stått i ro. Det er stort sett bare det ingen andre vil ha som havner i Arna.

Det er selvsagt motsatt med det andre deler av Bergen ønsker seg. Som brannstasjon med brannfolk, ambulanse, politi, kulturkontor og skoler. Da synes det enklest å legge ned i Arna og la andre deler av kommunen – ofte Åsane – overta.

I statsbudsjettet for 2015 ble det bevilget penger til å etablere et gatehospital i Bergen, etter modell fra Oslo. Oppdraget ble gitt til Frelsesarmeen. I fjor søkte man om å få lokalisere tilbudet til Nøstet. Noe som ikke ble spesielt godt mottatt her. Så kommunen svarte nei til Nøstet, men har nå gitt en rammetillatelse til å bygge om tidligere Garnes videregående skole til gatehospital.

Arna synes ganske enkelt å være minste motstands vei – sett fra rådhuset midt i byen. Det kan lett bli enda verre når enda en tunnel gjennom Ulriken står klar. Det er ingen tvil om at byens rusmisbrukere trenger et gatehospital, og at det må lokaliseres et eller annet sted i kommunen.

Det mest nærliggende ville selvsagt være et sted i sentrum. Der rusproblematikken i dag er veldig mye større enn i Arna. Nå planlegger man å innskrive pasientene ved legekontor i sentrum, for så å frakte dem ut til Garnes. Det er i hvert fall ikke kortreist. Det kan være at det er mulig å ta langt mer hensyn. Både til pasienter og til Arna.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags