BA mener: Fordoblet pris er ikke god kollektivmedisin

Fra i morgen øker prisen på en kontant betalt enkeltbillett for voksen ganske kraftig.

Fra i morgen øker prisen på en kontant betalt enkeltbillett for voksen ganske kraftig. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I morgen blir det enda dyrere å betale kontant på bussen. Det såkalte ombord-tillegget øker igjen. Nå skal en enkeltbillett koste hele 60 kroner.

DEL

LederDet er minst to gode grunner til at færrest mulig bør betale kontant på bussen: Bussen kommer fortere videre om sjåførene slipper kontanter, og mindre kontanter om bord gir mindre risiko for ransforsøk.

Da fylkespolitikerne vedtok de nye billettprisene, ble det argumentert for å øke «ombord-tillegget» fra en tier til to med at gebyret lenge hadde stått på stedet hvil til tross for generell prisstigning. Det er i beste fall en omtrentlig begrunnelse.

Det er under fire år siden «kontantgebyr» ble innført, det har økt underveis og er nå på kr 14. Fra i morgen øker det til kr 23. Så sent som 2. juni 2013 kostet en kontant betalt enkeltbillett for voksne kr 29. Fra i morgen koster den kr 60. Prisen er mer enn doblet på under fire år.

Les også:

Vi får i rettferdighetens navn nevne at kontantgebyret for barn og honnør ikke øker denne gangen. Deres billett vil fortsatt koste kr 30. De aller færreste passasjerer ønsker å forsinke bussen de skal reise med. På samme måte som de aller færreste ønsker å betale verken en tier mer eller nesten dobbelt så mye som nødvendig.

Når noen likevel betaler kontant skyldes det neppe vond vilje, men at de sjelden reiser med buss. Skyss og fylkeskommunen utnytter  nå disse passasjerene. Fremfor å bruke straff, så burde man heller jobbe for at enda flere forstår fordelene med å bruke skysskort eller å løse billett på forhånd. Vi minner for sikkerhets skyld om at kontanter fortsatt er gyldig betalingsmiddel i Norge.

Vi minner for sikkerhets skyld om at kontanter fortsatt er gyldig betalingsmiddel i Norge.1

Skyss skal jobbe for å få langt flere til å reise kollektivt til og fra Bergen. Da gjelder det å finne tak i de som sjelden eller aldri gjør det. Et straffegebyr på 23 kroner for å betale kontant oppleves neppe som noe «velkommen om bord». Det er på tide å legge en positiv og god strategi for å få flere til reise kollektivt.

Skyss synes mer opptatt av sine «beste» kunder, også de negative og misunnelige. Vi må heller ikke glemme at man har et overordnet – men kanskje ikke spesielt godt begrunnet – mål om harmonisering av prisene med resten av landet.

Vi kan i morgen gratulere Bergen med litt høyere kontantgebyr enn Oslo!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags