BA mener: Au pair-ordningen bør avvikles

Kort tid etter at Jøran Kallmyr ble partiets syvende justisminister på seks år kunne Aftenposten avdekke at han hadde en au pair boende ulovlig hos seg, noe som førte til at hun ble sendt ut av landet. Noe godt kom ut av affæren: Stadig flere innser at ordningen er moden for skraphaugen. FOTO: NTB Scanpix

Kort tid etter at Jøran Kallmyr ble partiets syvende justisminister på seks år kunne Aftenposten avdekke at han hadde en au pair boende ulovlig hos seg, noe som førte til at hun ble sendt ut av landet. Noe godt kom ut av affæren: Stadig flere innser at ordningen er moden for skraphaugen. FOTO: NTB Scanpix Foto:

Av

Velstående familier som trenger hushjelp og barnepass bør betale selv, ikke dekke seg bak kulturutveksling.

DEL

LederAu pair betyr på like fot, og begynte som et program for kulturutveksling. På den måten skulle unge mennesker få anledning til å reise til en annen verdensdel, og bosette seg med en familie for en kortere periode. Det er en flott måte å både lære om kultur og språk.

Ordningen har imidlertid sporet fullstendig av i Norge. Her er au pair blitt ensbetydende med en hushjelp og barnepasser, som mot kost, losji og ørlite lommepenger hjelper travle og velstående barnefamilier til å takle «tidsklemmen».

Blant disse finnes sittende justisminister Jøran Kallmyr fra FrP. Kort tid etter at han ble partiets syvende justisminister på seks år kunne Aftenposten avdekke at han hadde en au pair boende ulovlig hos seg, noe som førte til at hun ble sendt ut av landet. Det er sannsynlig at Kallmyr handlet i god tro. Snarere gikk han seg vill i et uoversiktlig regelverk. Men noe godt kom ut av Kallmyr-affæren: Stadig flere innser at ordningen er moden for skraphaugen.

Ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som BA har hentet inn, er det per mai i år 1900 au pairer i Norge. Bare 85 av dem i Bergen. Det store flertallet befinner seg i og rundt Oslo-området, hvor de gjør livet enklere for sine vertsfamilier. I bytte mot kost, losji og en liten slump lommepenger, som nærmest er symbolsk.

Justisminister Kallmyr sier at deres familie ikke hadde fått det til å gå rundt uten bistanden i det daglige fra en au pair. Og slik er det nok for familier som har lagt seg til vanen med hushjelp. Men det bør være et tankekors for disse at au pair-ordningen knapt blir brukt utenfor Oslo og Bærum, om vi skal tro tallene fra UDI. Er det bare i det sentrale østlandsområdet familier opplever «umulige» tidsklemmer? Nei, åpenbart ikke.

Å kjøpe seg hjelp i hjemmet er helt legitimt. Men det bør være basert på ordentlige vilkår. Å gjemme seg bak «kulturutveksling» gjør at familier kan kjøpe seg hjelp til en brøkdel av prisen en måtte betalt under normale omstendigheter. Når det i tillegg har blitt oppdaget misbruk, tildels meget grove tilfeller, er det åpenbart at ordningen ikke fungerer etter hensikten.

Opposisjonen på Stortinget har nå en gylden anledning til å stemme for å nedlegge ordningen, all den tid regjeringens justisminister ikke er habil. Det bør være vanskelig for Høyre, Frp og de to mindre regjeringspartiene å stemme mot. Noen gode argumenter har de i alle fall ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags