Krystallnatten: Aldri mer

Statsminister Erna Solberg holdt appell under markeringen av Krystallnatten i fjor.FOTO: NTB SCANPIX

Statsminister Erna Solberg holdt appell under markeringen av Krystallnatten i fjor.FOTO: NTB SCANPIX

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Krystallnatten bør markeres ekstra tydelig i kveld.

DEL

LederTorsdag kveld arrangerer en rekke lag, partier og organisasjoner en markering av krystallnatten. Klokken 18.00 håper initiativtakerne at så mange bergensere som mulig vil delta for å minnes de grufulle hendelsene som innledet starten på den nazistiske jødeforfølgelsen i Tyskland og Østerrike for 79 år siden.

Vi håper mange bergensere tar turen til Torgalmenningen for å tenne en fakkel og støtte parolen «Aldri mer nazisme. Sammen er vi sterkere.» Det er viktigere enn noen gang å vise med ord og handling at de grufulle hendelsene som rev Europa i filler aldri skal få gjenta seg.

2017 har vært et mørkt år. I Europa vinner høyrepopulistiske krefter stadig terreng. Supermakten USA styres av en president som setter grupper opp mot hverandre, lefler med rasemotsetninger og bruker frykt som politisk verktøy.

Spenningen merkes også i Norge. I flere av våre byer og tettsteder har nynazistiske og ekstreme nasjonalister marsjert gjennom gatene, noen steder uhindret. I sosiale medier, vår tids allmenninger, tilspisses tonen i diskusjonene. Hatets språk legger sitt slør over samtalene. Når mørket senker seg stiger frykten. Kveldens markering av krystallnatten kan gi oss et glimt av lys og håp.

Natten mellom 9. og 10. november 1938 markerte starten på utilslørt voldsbruk mot jøder utført av den nazistiske tyske regjeringen, med Adolf Hitler i spissen. I historiebøkene ble denne bekmørke natt kalt krystallnatten. Navnet viser til alt glasset som lå knust i gatene etter at styresmaktenes bøller knuste jødiske butikker i tyske og østerrikske byer.

Synagoger ble brent ned, jøder ble dratt ut på gaten og banket opp. På selve natten ble 91 jøder drept, mens flere hundre ble drevet i døden i de påfølgende november-ukene. Nazistpartiet forsøkte å fremstille grusomhetene som utslag av et folkelig raseri. I realiteten var det paritets egen milits, kjent som SA og SS, som sto bak.

Med tiden har avstanden til grusomhetene økt, og de vonde minnene bleknet.

Vi vet hva som fulgte. Jødeutryddelse og folkemord. Drapsfabrikker i grå betong. Et Europa sønderrevet av krig, hat og traumer. Krystallnatten har siden vært en påminnelse: Aldri mer. Aldri mer. Aldri mer. Med tiden har avstanden til grusomhetene økt, og de vonde minnene bleknet. Vitnene er i ferd med å gå ut av sin tid. Tilbake står den kjølige historien.

Nettopp derfor er det så viktig å holde fast i minnemarkeringer som krystallnatten. En påminner om at en slik natt aldri skal få senke seg over vårt samfunn igjen. At nazismens ondskap, uansett i hvilken form, skal få et nytt feste i vårt samfunn.

At vi i mørket står sterkest sammen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags