BA mener: Fangetransporten er blitt en parodi

Det er på tide å få justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ned på bakken etter at soningskøen er avviklet.

Det er på tide å få justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ned på bakken etter at soningskøen er avviklet.

Av

Justisminister Per-Willy Amundsens «eksport» av norske fanger til Nederland blir stadig mer uforsvarlig. Det er direkte sløsing med offentlige midler.

DEL

MeningerFor noen år siden hadde vi godt over tusen kriminelle i soningskø. Da hadde man i det minste en begrunnelse for å kjøpe plasser utenlands.

Nå er soningskøen avviklet, og det står ledige celler i norske fengsel. Likevel tviholder justisminister Amundsen (Frp) med den ene hånden på avtalen med det nederlandske fengselet, mens han med den andre pålegger egne fengsel å spare.

Køen kan jo dukke opp igjen, må vite. Nei, så lenge køen ved norske domstoler blir lengre og lengre, er det ingen fare. Ikke så lenge vi har en justisminister fra «lov- og rettspartiet» som ikke helt synes å se sammenhengen mellom hvor mange som dømmes og hvor mange som skal sone. Lavere bevilgninger til domstolene kan også forkorte soningskøen.

Justisminister og regjering betrakter det som en «bragd» at soningskøen er borte. Jo da, de måtte gjerne suge litt på denne karamellen om de samtidig forsto at avtalen med Nederland nå kunne og burde avvikles. Vi har ledige plasser i norske fengsel. Likevel nekter regjeringen å avslutte avtalen, og har fornyet den til høsten 2019.

Vi har de plassene vi trenger i norske fengsel. Likevel nekter regjeringen å avslutte avtalen, og har fornyet den til høsten 2019.

Koste hva det koste vil, bokstavelig talt. Det enkle er døgnprisen per fange i Nederland. En tusenlapp høyere enn hva det koster her hjemme. På årsbasis kan det nærme seg hundre millioner i forskjell. Penger som kunne gitt mange fengselsbetjenter arbeid og fått opp kapasiteten ved domstolene.

I tillegg kommer kostnadene med transport fra for eksempel Bergen fengsel til Nederland. BA har i så måte hatt flere avslørende saker. Om en fange som ble fløyet fra Nederland til hudlege i Bergen, og så tilbake. Med følge av to betjenter. All transport ut av landet går via Ullersmo. Fem-seks ansatte har kjørt åtte timer hver vei for å hente en fange fra Bergen. Det kan mer enn minne om en parodi.

Dessuten er det svært få fanger som ønsker å bli sendt til Nederland. De hisser seg opp og blir farlige, de spiller syke og tyr til selvmordsforsøk. Det hadde vært svært mye å spare på å avslutte «utplassering» av fanger til Nederland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags