Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Bergen er klar for folkefest

Artikkelen er over 4 år gammel

Festspill og Nattjazz innleder atter en magisk kultursommer i Bergen. Den må ikke terroren drepe.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På ny smeller det. Denne gang i Manchester. Igjen der det gjør som vondest: En bombe midt blant folk på vei ut fra konsert. Etterforskningen vil avdekke hvem som står bak, men mye peker mot islamsk terrorisme. Terrorgruppen IS har tatt på seg skylden.

Det er ikke første gang fri livsutfoldelse blir mål for fryktens agenter. Hyppigheten på de meningsløse angrepene setter sitt preg på den europeiske storbyinnbygger. Sikkerhetstiltakene som skal beskytte oss blir satt på nye prøver. De vil fortsette å prege våre liv mer enn før.

I kulturbyen Bergen vil vi merke etterdønningene av terroren i Manchester, Stockholm og Paris - for bare å nevne noen få byer som så langt dessverre er rammet. Politiet er i høyeste beredskap. Etterretningstjenestene jobber på høygir.  I dag åpner Festspillene. Fredag begynner Nattjazzen å svinge byen.

Å regne på sannsynlighet for å bli rammet av terror er og blir en teoretisk øvelse. Likevel er tallenes tale ikke til å ta feil av. Sannsynligheten for å bli rammet av et terrorangrep er minimal. Men terrorens mål er frykt, ikke tall. Bare muligheten, uansett hvor liten, er egnet til å spre usikkerhet og redsel for fremtiden.

I kulturbyen Bergen vil vi merke etterdønningene av terroren i Manchester, Stockholm og Paris - for bare å navngi noen få byer som så langt dessverre er rammet.

 

Terrorens mål er å få oss til å endre våre liv til det verre. Den står derfor i en grell kontrast til det som skal skje de neste ukene i Bergen. Kulturen som vil utfolde seg på scener og torg har som mål å gjøre våre liv bedre.

Derfor er det viktig at den magiske kultursommeren, som for mange starter nettopp med Festspillene i dag, blir minst mulig berørt av terrorens vilkårlige redsel. Tilliten til at politi og sikkerhetsmyndigheter er i stand til å holde oss sikre, og avverge de farer som er mulig å avverge, er helt avgjørende. En slik tillit er vår mest effektive beskyttelse mot terrorens fryktgivende virkning.

Heldigvis er tilliten høy. Det er ingen som helst grunn til å la terroren bety noe for alle dem som vil kaste seg ut i den bergenske kultursommeren. Tvert om gir fryktens skygge all grunn til å dyrke kulturen, konsertene og uttrykkene som skal få utfolde seg i Bergen.

Sjelden har det vært større grunn til å møtes på konsert, foran en scene eller sammen på torg og byrom.

Kommentarer til denne saken