BA mener: Uten fiskemottak kan det bli lite kaisalg

Fisker Bjørn Nielsen har nå endelig fått anledning til også å selge hvitfisk ved Sukkerhusbryggen.

Fisker Bjørn Nielsen har nå endelig fått anledning til også å selge hvitfisk ved Sukkerhusbryggen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det blir fritt frem for kaisalg av fisk direkte fra båt i Bergen. Samtidig gjelder det å holde liv i de få fiskemottakene som fortsatt finnes.

DEL

LederFor den dagen det ikke lenger finnes fiskemottak nær Bergen, så vil det bli svært dårlig tilgang på kortreist fisk.

Les også: Vil lage nytt fisketorg

Vest-Norges Fiskesalslag åpnet under et styremøte på mandag for kaisalg av hvitfisk i Hordaland og Sogn og Fjordane. Salgslaget har strittet imot å åpne for slikt fritt salg. Først og fremst av hensyn til de få fiskemottakene vi har igjen.

Les også: Sier ja til fiskesalg fra båt

Dermed ønskes fiskebåtene velkommen til kai for salg av fisk. Noen uker etter at Roger Iversen inviterte fiskere til kai nede på Nøstet. Kundene har strømmet på. Bergenserne har i praksis vist at det er og kan være marked for slikt kaisalg av fersk frisk midt i byen. Alle parter kan ha mye å tjene på dette om det fører til økt etterspørsel etter kortreist og fersk fisk.

Les også:

Det kan være nærliggende å kritisere salgslaget for ikke å ha åpnet for slikt kaisalg tidligere. Men salgslagets restriktive praksis skyldes nettopp ønsket om å beskytte de få fiskemottakene som er igjen i Hordaland. Uten fiskemottak ville det vært enda færre aktive kystfiskere i fylket vårt. Uten fiskere ville det uansett ikke blitt noe kaisalg i Bergen.

Les også:  Nå får naboene handle fersk torsk på Nøstet

Salgslaget har også spilt en vesentlig rolle som bremse i forhold i fiskeripolitikken her til lands. Vi har en regjering som tenker «robust», ikke minst når det gjelder fiskerinæringen.

Kystfiskere, sjarker og små fiskemottak passer dårlig inn i voldsomme planer om «effektive» store enheter. Fabrikktrålere som leverer direkte til frysediskene i butikkene.

Uten fiskemottak ville det vært enda færre aktive kystfiskere i fylket vårt.

Alle i Bergen som ønsker bedre tilgang på fersk fisk, og som gjerne vil handle fra båt ved kai, har interesse av at de få mot-

takene vi har igjen sikres levedyktige kår. For mottakene er det mer enn kaisalg og enda mer ujevn råstofftilgang som truer.

Les også: Gi fiskesalg fra båt en sjanse denne gangen

Norsk fiskeripolitikk må i langt større grad legge til rette for kystfisket. Strenge regler har allerede tatt livet av mange norske fiskemottak, og dermed radert vekk kystfiskerens livsgrunnlag.

Det finnes knapt noen næring, eller del av næring, som til de grader har blitt skadelidende av hodeløs regulering og byråkrati.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags