BA mener: Langt mer enn en ripe i sykehus-lakken

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er selvsagt svært alvorlig hvis deler av elektroarbeidet på det nye barne- og ungdomssykehuset på Haukeland er utført på dugnad av bulgarske elektrikere.

DEL

LederDet bulgarske selskapet Enemona, som fikk anbudet på arbeidet, skal ha operert med doble kontrakter. Slik at elektrikerne i selskapet ikke fikk full lønn for arbeidet de utførte. Dette avslørte TV 2 i juni 2015. Samlet skal vel 30 elektrikere ha litt over syv millioner kroner i utestående lønn. For elektrikerne er det en tragedie. For anbudsreglene er det en skandale. Syv millioner kroner er tross alt en parentes for et prosjekt som har en samlet kostnadsramme på knappe 1,8 milliarder kroner. I bulgarske lommebøker monner det mye.

Både norske arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, samt politikere, engasjerte seg for at elektrikerne skulle få utbetalt det de mente å ha til gode. El & It-forbundet gikk kraftig til angrep på Helse Bergen. De mente Helse Bergen hadde et etisk ansvar for å betale elektrikerne. Helse Bergen sa tvert nei.

Det går an å ha forståelse for argumentasjonen både Helse Bergen og de politiske myndighetene i departementet bruker. De avviser at de kan påta seg et ansvar arbeidsgiveren åpenbart har. De mener dette kan åpne for useriøse aktører, som vinner anbud, dropper å betale de ansatte og sender regningen til byggherren.

TV 2 avslørte at det bulgarske selskapet Enemona, som var en av leverandørene til byggingen av den nye barneklinikken på Haukeland, drev med sosial dumping. Byggearbeiderne som her er avbildet har ingenting med den saken å gjøre. Arkivfoto: Skjalg Ekeland

TV 2 avslørte at det bulgarske selskapet Enemona, som var en av leverandørene til byggingen av den nye barneklinikken på Haukeland, drev med sosial dumping. Byggearbeiderne som her er avbildet har ingenting med den saken å gjøre. Arkivfoto: Skjalg Ekeland

Likevel blir dette en altfor enkel konklusjon. Gjennom EØS-avtalen er Norge del av et internasjonalt og mildt sagt innfløkt anbudsmarked. Blant selskaper som gir inn anbud på store prosjekter, er det ulike kulturer. Arbeidsgiverforeningen Spekter prøvde blant annet å påvirke gjennom internasjonale organisasjoner. Det viste seg vanskelig. For i Bulgaria var verken arbeidsgivere eller arbeidstakere organisert.

Enemona leverte et veldig mye lavere anbud enn konkurrentene da elektroarbeidet ble lyst ut. Helse Bergen mener de gjorde en grundig jobb med å sjekke selskapet. Blant annet besøkte representanter fra helseforetaket Enemonas hovedkvarter som en siste sjekk. Det var likevel ikke nok.

Hvis ikke Helse Bergen påtar seg et «solidarisk ansvar» og betaler eventuelt utestående lønn, er det vanskelig å se at de bulgarske elektrikerne vil få full lønn for jobben de gjorde på Haukeland. For dem er det i så fall en tragedie. For myndighetene bør det være en vekker som inspirerer til en nøyere gjennomgang av svakheter i regelverket. For Helse Bergen fremstår det bare som flaut.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags