BA mener: Trening er ekte og effektiv eldreomsorg

Tor Engevik (grønn trøye) reiser rundt på sykehjem og dagsentre og får eldre til å trene.

Tor Engevik (grønn trøye) reiser rundt på sykehjem og dagsentre og får eldre til å trene.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En sykepleier og en norgesmester i vektløfting reiser rundt på  sykehjem. De deler ut treningsutstyr og får eldre til å trene.

DEL

DebattBedre og mer effektiv eldreomsorg kan knapt tenkes. Du skal samtidig lete lenge etter et bedre eksempel på hjelp til selvhjelp.

Tor Engevik er sykepleier ved Løvåsen sykehjem. I tillegg er han leder for Bergen Styrkeløftklubb. Her traff han Unni Olsen (71) som for noen år siden prøvde å komme i gang med trening. Hun var plaget av benskjørhet, men har nå innkassert en rekke NM-titler og har satt hele 17 norske rekorder i vektløfting.

Les også:

Deres utgangspunkt var at fysisk aktivitet er mangelvare på sykehjem og dagsentre. På sykehjem blir beboerne best til å gjøre det de oftest gjør. Det er å sitte, og sitter du stille lenge nok så blir du etter hvert liggende. Får du derimot brukt muskulaturen og trent den opp litt ...

Duoen startet opp med styrketrening for eldre på Løvåsen sykehjem. Der var entusiasmen så stor at de ville videreutvikle prosjektet. Nå har de besøkt hele 46 sykehjem og dagsentre i Hordaland, delt ut treningsutstyr og fått eldre i gang med trening. BA var med da de besøkte Gullstøltunet dagsenter. Her   delte han ut treningsstrikk, og hun brukte enda en gang seg selv som et levende eksempel på at det aldri er for sent å begynne å trene.

Engevik forklarer at det er viktig å trene for yngre, og livsviktig å trene for eldre. Muskelsvinn skyter fart fra 60-årsalderen, men kan forebygges med styrketrening. Dessuten er dette trening du raskt ser resultater av. Det kan altså ganske umiddelbart virke svært motiverende til mer trening.

Det er ingen tvil om at fysisk aktivitet er svært god medisin. Kanskje den  beste mange eldre kan få.

Responsen på treningsopplegget til Unni og Tor har vært formidabel. I tillegg til de 46 besøkene de har gjennomført, så venter enda flere på besøk. Trening burde strengt tatt vært obligatorisk på sykehjem så lenge vi har hatt sykehjem.

For det er ingen tvil om at fysisk aktivitet er svært god medisin, kanskje den beste mange eldre kan få – og har få bivirkninger. Bedre muskelstyrke og balanse gir ganske enkelt bedre livskvalitet. Dette er god eldreomsorg.

Duoen gjør en kjempeviktig innsats. Det gjelder bare at den blir fulgt opp i det daglige. Sykehjem som ikke tenner på opplegget og innfører trening, de ønsker vel helst at beboerne skal sitte helt stille. Noe som knapt kan kalles eldreomsorg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags