Digitalisering helt og holdent ute av kontroll

Bent Høie (H) har fått et nytt problem med sensitive helseopplysninger på avveie utenlands.

Bent Høie (H) har fått et nytt problem med sensitive helseopplysninger på avveie utenlands. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er meget alvorlig å få sine helseopplysninger blottstilt. Samtidig er det svært avslørende for vårt helsevesen.

DEL

LederNRK har avslørt at IT-arbeidere i   Asia og Øst-Europa  har hatt tilgang til sensitiv norsk pasientinformasjon. De hadde mulighet til å hente ut pasientdata for hele 2,8 millioner nordmenn.

Her nytter det ikke å snakke seg vekk med at man skal spare milliarder på outsourcing og digital fornyelse. Noen må ta konsekvensen av å ha inngått en stor IKT-avtale uten å ha sett rekkevidden.

Samfunnet må vise at vi ikke godtar blottstilling av svært personlige opplysninger til enkeltmennesker, og påføre dem stor risiko.

Det verste er at det er en historie gjentar seg. Dette er ikke første gang norske helseopplysninger havner på avveie, men slik blir det gjerne når helsevesen skal gå med «overskudd». I beste fall er dette inkompetanse. Det handler for ofte om digitalisering og bruk av IKT uten å vurdere mulig risiko. Det handler uansett stadig mer om folks tillit til vårt helsevesen.

Det eneste som kan sies til forsvar for ledelsen ved landets største helseforetak, er at de ikke er alene. Mange politikere og ledere – spesielt i offentlig sektor – synes å ha en blind tro på digitalisering. Det er knapt lov å stille kritiske spørsmål. De som likevel gjør det blir for ofte stemplet som bakstreversk og gammeldags. Motstandere av fremskritt og utvikling. Tror du ikke fullt og helt ender du i konkurs, fortapelse og skjærsild. Det er noe middelaldersk over enkelte «omstillingsagenter».

Vi trenger samtidig litt «vaksine». For eksempel litt mer gjennomtenkt holdning til hvem og hva vi stoler på.

Visst er teknologi og digitalisering svært viktig medisin – ja, helt avgjørende for vår fremtid, men vi trenger samtidig litt «vaksine». For eksempel litt mer gjennomtenkt holdning til hva og hvem vi stoler på. Pasientopplysninger på avveie er svært alvorlig, men samtidig kan denne saken være en bagatell i forhold til den risiko vårt  samfunn løper om vi tar sjansen på mer slik tankeløs omgang med ny teknologi. Det meste kan i verste fall bryte sammen. Om vi uten omtanke har gitt fra oss både kontroll og fakta.

Et gammelt ordtak sier at det som er for godt (eller for billig) til å være sant, det er som regel  ikke sant. Vi vil ikke utelukke at  gamle ordtak kan gjelde også i den digitale verden.

Lurer du forresten på hva «outsource»  betyr? På godt norsk og i praksis kan vi like gjerne si «gi fra seg kontrollen».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags