Taushetsplikten er til for pasienten - ikke for sjefen!

Sykepleierstudent Sunniva Svensson fikk en behandling som kan skremme potensielle varslere.

Sykepleierstudent Sunniva Svensson fikk en behandling som kan skremme potensielle varslere. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Taushetsplikten er en  viktig faktor i et sivilisert samfunn. Så viktig at samfunnet må slå hardt ned på all misbruk.

DEL

LederHelsepersonell skal og kan ikke ha en lemfeldig omgang med helseopplysninger om deg og meg. Av hensyn til oss pasienter.

Derfor skal vi være glad for at vi har ledere i vårt helsevesen som slår ned på brudd på taushetsplikten. Samtidig skal offentlig ansatte lederne jammen vite hva de gjør når de beskylder noen for brudd på taushetsplikten. Noen kan også ha brukt anklage om brudd på taushetsplikten for å skremme medarbeidere til å holde kjeft om kritikkverdige forhold. Slik misbruk av taushetsplikten bør straffes minst like hardt som brudd på taushetsplikten.

BA skrev sist uke om en sykepleierstudent som var i praksis ved et sykehjem. Hun stilte seg i høyeste grad på pasientens side da hun påtalte mangelfull behandling. Da hun skrev et engasjert innlegg om pasienten i en lukket facebookgruppe, uten å nevne navn og alder på pasienten, ble det fart på sakene.

Neste dag ble hun beskyldt for brudd på taushetsplikten, fikk beskjed om å pakke sakene sine og forsvinne. Høgskolelektor ved Betanien og avdelingssykepleier var enige om å stryke henne fordi hun ikke var skikket for yrket. Hun kunne tapt et helt studieår på dette stryket.

Slik misbruk av taushetsplikten bør straffes minst like hardt som brudd på taushetsplikten.

Det var kanskje vanskelig å spørre den omtalte pasienten, men la oss i det minste håpe at lederne tenkte litt over hva som var best for pasienten før de kastet studenten på dør. Kanskje ville pasienten ment at litt mer behandling og hjelp var viktigere enn en liten risiko for å bli «outet».

Vi skal ikke gjøre oss til dommer over om studenten brøt taushetsplikten. Rollen som dommer tok langt på vei klagenemnden som behandlet studentens klage. Nemnden opphevet vedtaket om stryk. Noe grovt brudd på taushetsplikten kan dette uansett ikke ha vært, men til nød kan vi gå med på å omtale dette som tvilstilfelle.

Sykehjemmet mener selv å ha håndtert saken ryddig og forsvarlig.

Vi påstår ikke noe annet, og tar det som en selvfølge at ledere i vårt helsevesen bruker taushetsplikten til beste for pasientene, og aldri for å skremme medarbeidere til taushet. For et slikt misbruk av taushetsplikten ville uansett vist at man er uskikket til lederjobber. Både i helse- og skolevesen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags